in , , , , ,

EU staat stiekem import van voor de gezondheid schadelijke mais toe

mais 1547027887
domeckopol / Pixabay

In het geniep heeft de Europese Commissie een nieuwe stap gezet in haar beleid de burgers van de EU middels genetisch gemanipuleerd “voedsel” te beschadigen. Zij heeft een mais van de gifmengers van Bayer/Monsanto Group goedgekeurd voor import, een mais die zes Bt-insecticiden produceert.

De beslissing werd genomen, hoewel de huidige onderzoeksresultaten wijzen op significante risico’s voor het immuunsysteem. Gezondheidsrisico’s ontstaan ook door de hoeveelheden glyfosaat en glufosinaat die werden gebruikt om de planten te besproeien, omdat ze resistent zijn tegen deze herbiciden. Brussel kijkt een andere kant op, en vindt de belangen van de industrie belangrijker dan de gezondheid van de burgers in de Europese Unie.

De Europese Commissie vlak voor Kerstmis (het bericht werd goed verborgen tussen andere mededelingen) de invoer van genetisch gemodificeerde maïs MON 87427 × MON 89034 × 1507 × MON 88017 × 59122 toegestaan ​​als levensmiddelen en diervoeders. Deze maïsvariëteit combineert het genetisch materiaal van verschillende genetisch gemodificeerde lijnen. Het produceert zes verschillende Bt-insecticiden en is resistent tegen de herbiciden glyfosaat en glufosinaat.

De Europese Commissie rechtvaardigde de toelating door te stellen dat de maïs een volledige toelatingsprocedure heeft ondergaan en dat de EFSA van de Europese Voedselautoriteit een positief advies heeft uitgebracht.

De organisatie Testbiotech daarentegen vindt deze beoordeling van de EFSA ontoereikend. Haar kritiek is dat de EFSA mogelijke gecombineerde effecten tussen de verschillende Bt-toxinen en de residu’s van de sprays niet had gecontroleerd. Deze kunnen in hun geheel veel toxischer zijn dan de afzonderlijke componenten. Bovendien heeft recent onderzoek aangetoond dat consumptie van Bt-toxinen allergieën en andere immuunreacties kan veroorzaken. “Er zijn ernstige aanwijzingen dat de consumptie van deze genetisch gemodificeerde maïs schade kan toebrengen aan de gezondheid”, vat de CEO van Testbiotech, Christoph Then, samen. “De Europese Commissie respecteert noch wetenschap, noch voorzorgsmaatregelen,” is zijn verwijt. De burgers kunnen barsten.

De discussie over de evaluatie van genetisch gemodificeerde planten waarin verschillende genconstructen zijn gecombineerd, is al enkele jaren aan de gang. Deze zogenaamde “Stacked Events” zijn het antwoord van de genetisch ingenieursbedrijven op het feit dat onkruid en ongedierte steeds resistenter worden tegen hun pesticiden.

Volgens het motto “Eentje werkt er altijd” brengen ze steeds meer genetisch gemodificeerde gewassen met meerdere resistentie tegen herbiciden op de markt, die ook verschillende Bt-toxinen tegen ongedierte produceren. Deze planten worden geteeld in Noord- en Zuid-Amerika en van daaruit naar de EU geïmporteerd – als ze zijn goedgekeurd. Daarom is de EU-goedkeuring van dergelijke “Stacked Events” van groot belang voor telers en de Europese diervoederindustrie.

Tussen haakjes: Bayer/Monsanto is de producent van het ontbladeringsmiddel Agent Orange, dat tijdens de Vietnam-oorlog werd gebruikt. Dat wat betreft het zuivere geweten van deze onderneming.

De reden waarom dit concern gewassen genetisch zó manipuleert dat ze resistent worden tegen het middel glyfosaat (bekend van het kankerverwekkende bestrijdingmiddel RoundUp, waarvoor de Europese Commissie vorig jaar óók toestemming gaf om in de EU te verkopen) is dat agrariërs dan grotere hoeveelheden pesticiden kunnen aanwenden. Een win-win situatie…. voor Bayer/Monsanto, that is.

GGO-kritische organisaties zoals Testbiotech of de Europese wetenschappelijke vereniging ENSSER hebben al jaren kritiek op de EFSA, omdat die alleen rekening houdt met de afzonderlijke genconstructen in haar beoordeling van dergelijke planten, maar niet hun interactie. Met een beroep bij het Europees Hof van Justitie (zaak C-82/17 p) willen de twee genoemde organisaties ervoor zorgen dat het Hof in drgelijke gevallen eist dat er verdere onderzoeken gedaan worden. Dat kunnen ze wel schudden: de advocaat-generaal heeft hiertegen al bezwaar gemaakt: een voor hen negatief besluit wordt dit jaar door ons verwacht. Niet verwonderlijk, omdat de Europese Commissie en het Europese Hof van Justitie uit dezelfde ruif eten.

PS.

Dat de Europese Commissie de belangen van de farmaceutische industrie (en wellicht die van invloedrijke politici) bóven de volksgezondheid binnen de EU stelt is geen nieuws, en we kunnen het toelichten met een nieuw voorbeeld.

Volgens de consumentenorganisatie Foodwatch zijn in de Europese Unie honderdduizenden tonnen diervoeder illegaal besmet met genetisch gemodificeerde bacteriën, die resistent zijn tegen antibiotica. De bacillus subtilis stamt uit een in China gemaakt en nu verboden vitamine B2-supplement voor diervoeders. Diverse organisaties bekritiseerden onlangs de EU-autoriteiten.

Foodwatch:

Duitsland en Engeland hadden al in 2014 een soortgelijke besmetting van B2 met illegale ggo’s gevonden en andere landen daarvoor gewaarschuwd via het Europese waarschuwingsnetwerk. In oktober 2016 hebben deskundigen van het Duitse orgaan voor consumentenbescherming en voedselveiligheid (BVL) en andere EU-autoriteiten gezamenlijk onderzoek gedaan, waarin geconcludeerd werd dat het voer in kwestie niet verkocht had mogen worden.

Toch werden er op dat moment geen maatregelen genomen om het diervoeder uit de markt te nemen. De Europese Commissie wachtte tot augustus 2016 om de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) om een nieuw advies te vragen over de veiligheid van riboflavine (80%), geproduceerd door de genetisch gemodificeerde stam Bacillus subtilis KCCM-10445. Dat advies kwam uiteindelijk op 7 maart 2018, de EFSA concludeerde dat er sprake is van een risico voor de gezondheid van mens, dier en milieu.

Maar zelfs nadat de EFSA dit risico had vastgesteld, duurde het tot 19 september 2018 voor er een verbod kwam op het gebruik van vitamine B2 die is geproduceerd met deze ggo-bacterie als ingrediënt in diervoeders. De uitvoeringsverordening van de Europese Commissie voorziet zelfs in een opgebruikstermijn van april 2019 voor diervoeders voor landbouwhuisdieren die dit toevoegingsmiddel bevatten, en zelfs tot juli 2019 voor voeders voor niet-voedselproducerende dieren, als dit voer al voor 10 januari 2019 is geproduceerd.

De Europese Commissie was van deze besmetting dus al jaren op de hoogte en heeft pas recentelijk actie ondernomen (maar het middel nog steeds niet per direct verboden).

Lees ook eens verder bij de bron: Stop de Bankiers

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NOS

Elke dag weer Bullshit-nieuws voorgeschoteld krijgen op onze kosten

22e78eb2246d623d 640 medicijnen

Dit unieke medicijn bleek zo succesvol in Nederland dat Novartis het opkocht en de prijs verzesvoudigde