in , , , ,

EU stapt uit onderhandeling VN-verdrag over mensenrechten en bedrijfsleven

human resources 1552401559
TheDigitalArtist / Pixabay

De Europese Unie wil niet langer meedoen aan de onderhandelingen voor het bindend VN-verdrag over mensenrechten en bedrijfsleven. Dat zou de nagel aan de doodskist van het mensenrechtenverdrag kunnen zijn. Minister Kaag kan en moet het verdrag redden, vinden maatschappelijke organisaties.

Dit internationaal verdrag moet mensenrechtenschendingen door bedrijven gaan voorkomen, en toegang tot recht garanderen voor slachtoffers van deze schendingen. Op dit moment zijn slachtoffers vaak machteloos en is er geen rechter waarvoor de bedrijven zich moeten verantwoorden.

Minister Kaag kan en moet verdrag redden

Een internationale werkgroep is al sinds 2014 bezig met dit verdrag, sinds het besluit tot het opstellen van zo’n verdrag werd aangenomen in de VN Mensenrechten Raad. De Europese deelname aan de werkgroep is vanaf het begin schoorvoetend geweest, maar Nederland heeft eerder bij monde van Minister Kaag, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, aan de Kamer toegezegd het proces constructief te zullen steunen.

De organisaties roepen Minister Kaag nu op te voorkomen dat de EU wegloopt en te zorgen voor Nederlandse betrokkenheid bij het tot stand komen van dit verdrag. Nederland heeft internationaal een reputatie als mensenrechtenkampioen hoog te houden, aldus de organisaties. Mariëtte van Huijstee, senior onderzoeker bij SOMO: “Europese bedrijven zijn nog steeds direct en indirect betrokken bij mensenrechtenschendingen in hun productieketens en waardeketens. Slachtoffers van deze schendingen hebben de grootste moeite om toegang tot een rechter te krijgen, laat staan tot genoegdoening. De noodzaak om dit aan te pakken is hoog”.

Cruciale rol EU

De Europese Unie zegt op het wereldtoneel een voortrekkersrol te willen spelen, maar loopt nu weg van haar verantwoordelijkheid om  mensenrechten te beschermen. En dat terwijl de EU als belangrijk westers machtsblok een cruciale rol te spelen heeft. Door weg te lopen bij de onderhandelingen mist de Europese Unie de kans om invloed te hebben op de inhoud van het verdrag. Belangrijk aandachtspunten voor de Europese Unie zoals het bestaande normenkader op het gebied van bedrijfsleven en mensenrechten (de UN Guiding Principles), bescherming van mensenrechtenverdedigers of vrouwenrechten, worden nu mogelijk niet meegenomen.

Mokkende Europese Commissie verzaakt

De reden die de mokkende Europese Commissie in het gelekte document opvoert, is dat haar inbreng in de onderhandelingen onvoldoende zou worden meegenomen en dat ze daarom nu geen prioriteit geeft aan het realiseren van een onderhandelingsmandaat. Ze vindt dat het dan maar aan de volgende commissie zou moeten zijn om hier verdere besluiten over te nemen. Maar aangezien de nieuwe Commissie pas in september zal aantreden is dit te laat om het onderhandelingsmandaat af te stemmen met de 28 landen. De volgende onderhandelingsronde is namelijk in oktober. Dat zou méér dan een jaar nietsdoen en uitstel betekenen.

Lees verder bij de bron: Duurzaamnieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
40110163903 e8acd5f863 ollongren

Ollongren(D66) boekt succes met nepnieuwscampagne, elke dag een D66-er als vangst

sick 1552402555

Feest! We krijgen een “gratis” persoonlijke gezondheidsomgeving om je eigen medische gegevens te zien