in ,

EU-verbod: Einde verhaal voor halogeenlamp

Halogeenlampen verdwijnen langzaamaan uit de winkelschappen. Vanaf zaterdag is het in de Europese Unie verboden de populairste halogeenlampen op de markt te brengen, omdat ze niet voldoen aan de -eisen die gelden.

Het verbod geldt voor ongerichte lampen op netspanning die op halogeen branden, oftewel de huis-tuin-en-keukenlampen. Die verbruiken tot wel vijf keer de hoeveelheid energie die nodig is om een vergelijkbaar ledlampje te laten schijnen.

EU-lidstaten spraken daarom negen jaar geleden af de verkoop van dit soort lampen te verbieden, zoals eerder gebeurde met gloeilampen.

Het verbod moet een fikse besparing in het energieverbruik opleveren. De schat in dat Europeanen jaarlijks 48 terawattuur aan kunnen besparen als ze hun halogeenlampen inwisselen voor leds. Dat staat gelijk aan het totale jaarlijkse stroomverbruik van .

Dit zou uiteindelijk 12 miljoen ton per jaar aan CO2-uitstoot schelen.

Aan het verbod kleven ook enige nadelen. Volgens Brussel gaan als gevolg van de ban op halogeenspotjes 6800 verloren. Zo kondigde het toenmalige Philips Lighting, dat nu Signify heet, begin dit jaar aan zijn laatste Europese fabriek voor halogeencomponenten te sluiten.

De kans is overigens groot dat de halogeenlampen nog een tijdje in de schappen te vinden zijn. Winkels mogen de halogeenlampen die ze al in voorraad hebben nog verkopen.

Lees ook eens verder bij de bron: Europa Nu


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Google Assistent en je privacy: alles wat je moet weten

AFM en DNB waarschuwen minister van Financiën voor te hoge hypotheken