in , , , , ,

EU wil het grootste succesverhaal ooit vieren: de Euro bestaat alweer 20 jaar

De bestaat met ingang van het nieuwe jaar ‘officieel’ 20 jaar. Volgens Brussel is dat iets om te vieren, omdat de munt daar wordt gezien als een van de grootste Europese succesverhalen ooit. Maar de euro kende ook diepe dalen, bijvoorbeeld tijdens de eurocrisis met Griekenland.

In januari 1999 werd de euro ingevoerd als rekeneenheid voor de financiële markten. Toen kon je in nog niet met euromunten betalen, voor het grote publiek was het nieuwe geld pas begin 2002 te gebruiken.

Jean-Claude , de voorzitter van de , herinnert zich het lange proces vooraf nog goed. Als minister van Financiën van Luxemburg was hij er in 1992 al bij toen het verdrag van Maastricht getekend werd. ,,Ik ben ervan overtuigd dat dit de meest belangrijke handtekening was die ik ooit heb gezet”, zegt hij.

Volgens Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (), moet de komst van de euro vooral worden gezien als logisch en noodzakelijk gevolg van de gemeenschappelijke Europese markt. Hij somt ook meteen wat voordelen op: ,,Het maakt het gemakkelijker om binnen het eurogebied en daarbuiten te reizen, te handelen en transacties uit te voeren.”

Onderzoek uit Brussel wijst uit dat ongeveer drie kwart van de burgers in de eurolanden er inmiddels van overtuigd is dat de euro goed is voor de . Maar de laatste jaren is er tevens veel scepsis over de euro, ook in . Bij het protest van de ‘’ klonk onlangs onder meer de kritiek dat veel producten hier sinds de komst van de euro veel duurder zijn geworden.

De PVV van Geert Wilders is de Europese munt ook al jaren liever kwijt dan rijk.

Een peiling door persbureau Bloomberg wijst uit dat de euro niet in alle landen heeft gebracht wat men ervan had verwacht. Daar staat tegenover dat nergens een meerderheid lijkt te bestaan voor het afschaffen van de eenheidsmunt.

In de Europese politiek valt in ieder geval nog veel werk te verzetten rond de euro. Als de recente begrotingsproblemen in iets hebben aangetoond, is het wel dat er zomaar een nieuwe à la Griekenland zou kunnen ontstaan. Het vereist waarschijnlijk ook nog veel kunst- en vliegwerk van politici om het financiële systeem nog stabieler te maken.

Daarvoor lijkt immers meer fiscale en politieke eenwording in Europa nodig en dat laatste zal vrijwel zeker op politieke weerstand stuitten.

Lees ook eens verder bij de bron: Europa Nu


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Help mee JDreport.com online te houden

Alles over bier en eten!


Bier Butler

Rapporteren

Één reactie

Laat een reactie achter
  1. Ik geloof er helemaal neits van dat 3/4 van de burgers tevreden zijn over de euro …. en zo dat toch zo is dan hebben de lichtwerkers nog een behhorlijke taak voor de boeg …..

Iedereen vindt er iets van, jij ook?

Uw portemonnee in 2019: alle financiële zaken op een rijtje

Democraat verklaard dat zogenaamde Russische beïnvloeding werd opgezet door eigen partij gefinancierd door LinkedIn oprichter