in , ,

EU wil nog meer migranten laten overkomen

De Europese Commissie wil de komende twee jaar nog meer asielzoekers hervestigen in de -lidstaten. Het plan is om maar liefst 50.000 migranten over te laten komen vanuit het .

Eurocommissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos maakte woensdag bekend dat zestien lidstaten intussen hebben ingestemd met dat plan. Hij roept de andere EU-lidstaten op om ook deel te nemen aan het plan, dat eind september werd gelanceerd.

10.000 per migrant

“Ik spoor de lidstaten aan om hun wettelijke verplichtingen zo snel mogelijk te vervullen. De solidariteit met Griekenland en mag niet stoppen en moet ook verdergaan dan de huidige afspraken”, aldus Avramopoulos.

Het gaat om migranten uit Libië, , Niger, Soedan, Tsjaad en Ethiopië die op deze manier legaal naar kunnen reizen. In plaats van de gevaarlijke en illegale overtocht van de Middellandse Zee te wagen.

Europese lidstaten worden dit keer echter niet verplicht om deel te nemen aan het Europese plan. Om landen aan te zetten zich toch vrijwillig kandidaat te stellen, belooft de Europese Commissie een financiële tegenprestatie van 10.000 euro per opgenomen migrant.

“De EU is geen gesloten vesting”

Volgens de eurocommissaris is de migratiecrisis van de afgelopen jaren min of meer onder controle. “De migratiestroom is met 63 procent afgenomen in vergelijking met vorig jaar. We geraken stilaan uit crisis-modus. Maar dat betekent niet dat we zelfvoldaan moeten worden, of dat ons werk erop zit”, aldus Avramopoulos.  “Migranten – bijvoorbeeld in Libië – zitten nog steeds in verschrikkelijke situaties. Daarom werken we op alle fronten, onze eerste prioriteit is om levens te redden.”

Voorts spaarde hij de kritiek niet tegen landen zoals of Hongarije inzake de gedwongen hervestiging – wat losstaat van dit nieuwe plan op vrijwillige basis – van migranten. Die landen hebben steeds de door de EU opgelegde hervestigingsquota geweigerd. Avramopoulous: “Ik bedank de lidstaten die al op die vraag zijn ingegaan, maar roep ook de anderen op om zich te engageren, als er niets verandert, dan kan de Commissie altijd nog een stapje verdergaan.”

“De interpretatie van solidariteit […] houdt in essentie de verandering van Hongarije in een immigratieland in, tegen de wil van de Hongaarse burgers. In mijn ogen is dit geen solidariteit, dit is geweld”, zo verwoordde de Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) het toen.

“De EU is geen gesloten vesting en zal dat ook nooit worden. We blijven een veilige haven voor zij die bescherming nodig hebben. Maar om onze standaarden hoog te houden, kunnen we alleen diegenen die ons nodig hebben, helpen. Anderen moeten terugkeren“, zo besluit hij.

Lees ook eens verder bij de bron: Stop de Bankiers


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Amerikaanse coalitie sloot in het diepste geheim een vrijheidsdeal met 100-en IS-terroristen

Europese Rekenkamer: 45 miljard voor Griekenland wellicht voorgoed weg