in ,

EU wil wattenstaafjes, plastic bestek, rietjes en roerstaafjes gaan verbieden

ANP 57288073

De Europese Commissie denkt aan een verbod op wegwerpplastic. Het doel hiervan? Het aanwezige plastic in de oceanen terugdringen. Haalt het voorstel van de Commissie het, dan zullen onder meer plastic rietjes, bestek en roerstaafjes worden verboden. Voor andere verbruiksproducten van plastic wil de EU volgens De Morgen dan weer beperkingen.

Hoewel het merendeel van het plastic in de oceanen niet van Europese maar van Aziatische landen komt, zet de EU stevig in op het verminderen van het plastic aan de Europese stranden. Zo treffen de voorgestelde maatregelen volgens de Europese Commissie de tien meest gevonden soorten plasticafval aan de Europese stranden. “We kunnen niet accepteren dat er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen zit”citeert De Morgen Europees Commissaris Frans Timmermans.

Afhaalchinees

Hoewel verschillende lidstaten al reeds stevige maatregelen hebben genomen om het gebruik van plastic tegen te gaan, is de EU ambitieuzer. De toename van de vervuiling van de oceanen, die significante gevaren voor mens en dier oplevert, is hier volgens de Commissie een goede aanleiding voor. Daarnaast zouden er volgens de Commissie voldoende duurzame alternatieven bestaan voor plastic wattenstaafjes, bestek en rietjes. “Een rietje maken kost een paar seconden, je gebruikt het misschien vijf minuten maar het duurt vijfhonderd jaar eer het is afgebroken”citeert De Morgen Timmermans“Nu mijn kinderen dit weten, willen ze geen plastic rietjes meer”.

Terwijl er op onder meer de wattenstaafjes een verbod komt, wil de Unie het gebruik van etensbakjes door bijvoorbeeld de afhaalchinees “substantieel” terugdringen.

Waarschuwing voor gezondheid en milieurisico’s

Op producten als ballonnen, chipszakjes, drinkbekers en maaltijdverpakkingen komt geen verbod. Wel gaat Europa het gebruik van zulke wegwerpartikelen ontmoedigen. Zo moeten de producenten meebetalen aan de inzameling en consumenten waarschuwen voor de gezondheid- en milieurisico’s.

Ook sigarettenproducenten moeten een financiële bijdrage leveren. De industrie wordt gestimuleerd minder vervuilende alternatieven te ontwikkelen.

Verpakkingen vanaf 2030 recyclebaar of herbruikbaar

Regels voor schepen op zee moeten ervoor zorgen dat ze afval in havens afgeven en oude visnetten terugbrengen. Brussel stelde in januari al als doel dat alle plastic verpakkingen in de EU in 2030 recyclebaar of herbruikbaar moeten zijn en overweegt nog of er een EU-belasting op plastic moet komen.

“We moeten nu handelen”, aldus vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie. Hij roept de lidstaten en het Europees Parlement op de voorstellen binnen een jaar goed te keuren.

Lidstaten moeten nog stemmen

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) geeft zijn volle steun. “Het is goed om te zien dat de Europese Commissie de taak oppakt die landelijke overheden laten liggen.”

Overigens moeten de lidstaten van de Europese Unie nog stemmen over het wetsvoorstel. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend. De wetswijziging moet voor juni 2019 van kracht zijn.

De Europese Commissie wil Schauvliege evenwel te hulp schieten. Zo staat in het voorstel van de Commissie dat plastic flessen tegen 2025 voor 90 procent moeten worden ingezameld.

Lees ook eens verder bij de bron: Stop de Bankiers

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
icmm

Waarschijnlijk nieuwe verkiezingen in Italië: president wil niet weten van EU-kritische (kandidaat) minister

7185872047 c0d9758821 cash geld

Startup met 500 cash betaalpunten in Nederland wil betaalmarkt innoveren