in , , ,

‘EU zal handelsverdrag met Canada tekenen’

De EU tekent op 27 oktober het vrijhandelsverdrag met (CETA), voorspelt de Slowaakse minister Ivan Korcok (Europese Zaken). ,,Ik dat de regeringsleiders daar op hun top een week eerder het licht voor op groen zullen zetten”, zei hij dinsdag in Brussel na overleg met zijn EU-collega's. Slowakije is sinds juli tijdelijk voorzitter van de EU.

De ministers spraken over het uitonderhandelde CETA en het omstreden verdrag met de VS (TTIP), dat nog dit jaar zou moeten worden afgerond.

Vrijdag in Bratislava buigen ook de EU-handelsministers zich erover. Vooral over TTIP zullen de emoties naar verwachting hoog oplaaien. Duitsland en zien dat eigenlijk niet meer zitten.

EU-commissaris en onderhandelaar Cecilia Malmström verdedigde CETA dinsdag. ,,Canada is de Verenigde Staten niet. Beide akkoorden moeten op hun eigen merites worden beoordeeld. CETA is een handelsakkoord van de nieuwe generatie, afgesloten met een progressieve regering”, zei ze in het Belgische parlement terwijl tegenstanders van de zich buiten opmaakten voor een demonstratie in Brussel.

In diverse Europese landen demonstreerden afgelopen weekend tienduizenden mensen, vooral tegen TTIP. Tegenstanders vrezen dat Amerikaanse producten zullen worden geïmporteerd die niet aan de Europese standaarden voor bijvoorbeeld voedselveiligheid voldoen.

Nederland is geneigd het handelsverdrag met Canada goed te keuren. CETA kan na goedkeuring door de lidstaten en het voorlopig in werking treden, maar wordt pas definitief als alle nationale en regionale parlementen ermee hebben ingestemd.

Lees verder via de Bron: Europa Nu

Photo by Mehr Demokratie e.V. cc


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hackers konden draadloos de controle nemen over Tesla auto

Jippie, daar gaat weer 0,5 miljard euro: ‘België en Nederland kopen samen fregatten’