in , ,

EU zet licht op groen voor ‘internetfilter’

Het heeft de weg opengelegd naar een nieuwe Europese auteursrechtenwet. De bevat een controversiële richtlijn waardoor bedrijven als YouTube en foto’s en ’s vooraf moeten scannen op inbreuken op de auteurswetten. In het ‘Artikel 13’ van de wet staat dat internetplatformen automatisch content moeten screenen en filteren die gebruikers uploaden.

Heel wat prominente experts, waaronder internetpionier Vincent Cerf, hebben zich tegen de maatregel uitgesproken. Zij vinden dat het karakter van het door de wet geschaad wordt: van een plek waar informatie op een vrije manier wordt gedeeld verandert het net in een plek waar iedereen in de gaten wordt gehouden en gestuurd wordt.

Naast ‘Artikel 13’ is er overigens ook nog een ‘Artikel 11’ dat voor controverse zorgt. Dit artikel beschrijft een soort ‘linkbelasting’ die de auteursrechten van uitgevers en journalisten beter moet beschermen en het voor hen gemakkelijker moet maken om geld te verdienen aan hun inspanningen. Zo zou er bijvoorbeeld betaald moeten worden voor het doorlinken van nieuwsartikelen.

De nieuwe wet is goedgekeurd in de commissie Juridische Zaken en gaat volgende maand naar het Europese Parlement. Daarna moeten de lidstaten erover stemmen.

Alles bij de bron; Computable

Lees ook eens verder bij de bron: EU zet licht op groen voor ‘internetfilter’


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Duitsland veroordeeld voor “kankerverwekkend” nitraat in water

Staatscommissie oppert bindend referendum en constitutioneel hof