EU zet licht op groen voor ‘internetfilter’

Het Europees Parlement heeft de weg opengelegd naar een nieuwe Europese auteursrechtenwet. De wet bevat een controversiële richtlijn waardoor bedrijven als YouTube en Facebook foto’s en video’s vooraf moeten scannen op inbreuken op de auteurswetten. In het ‘Artikel 13’ van de wet staat dat internetplatformen automatisch content moeten screenen en filteren die gebruikers uploaden.

Heel wat prominente experts, waaronder internetpionier Vincent Cerf, hebben zich tegen de maatregel uitgesproken. Zij vinden dat het karakter van het internet door de wet geschaad wordt: van een plek waar informatie op een vrije manier wordt gedeeld verandert het net in een plek waar iedereen in de gaten wordt gehouden en gestuurd wordt.

Naast ‘Artikel 13’ is er overigens ook nog een ‘Artikel 11’ dat voor controverse zorgt. Dit artikel beschrijft een soort ‘linkbelasting’ die de auteursrechten van uitgevers en journalisten beter moet beschermen en het voor hen gemakkelijker moet maken om geld te verdienen aan hun inspanningen. Zo zou er bijvoorbeeld betaald moeten worden voor het doorlinken van nieuwsartikelen.

De nieuwe wet is goedgekeurd in de commissie Juridische Zaken en gaat volgende maand naar het Europese Parlement. Daarna moeten de lidstaten erover stemmen.

Alles bij de bron; Computable

Lees ook eens verder bij de bron: EU zet licht op groen voor ‘internetfilter’

Hoeveel sterren geef jij aan dit stuk?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Wil jij bijdragen in de kosten die de website met zich meebrengt?
Dat kan via
iDeal of via PayPal!

Tikkie € 5Tikkie € 10, Tikkie € 25, Tikkie € 50

Heeft dit stuk toegevoegde waarde? Deel en vertel het verder!!

Reageer mee...

Eén reactie op “EU zet licht op groen voor ‘internetfilter’”

  1. EU=NWO schreef:

    Zullen we eerst niet wat richtlijnen vaststellen over de bevoegdheden van de EU en de staatsrechtelijke inhoud van de EU?? Het wordt met de dag gekker in Brussel. De EU is niets minder dan een coup van de nIeuwe Wereld Orde of wel de Bilderberggroep. Gaat het bovendien niet wat heel erg veel dat de EU regelgeving gaat uitbrengen over internet? Democratie heeft plaats gemaakt voor een fascistisch polit buro. Werkelijk het allerlaatste waar de burgers van de EU op zitten te wachten. Een revolutie is niet ver weg !!!

Reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close