in , , , , ,

Eurogroep wil nog meer miljarden aan belastinggeld om de zombiebanken in leven te houden

geralt / Pixabay

Het ESM, het permanente noodfonds voor eurolanden in financiële problemen, krijgt meer bevoegdheden en wordt mogelijk al voor 2024 ook als vangnet voor zombiebanken ingezet. De probeert door het herbenoemen van regelingen en problemen te doen alsof het allemaal goed geregeld wordt.

In feite leiden de financiële lemmingen ons rechtstreeks de afgrond in.

BNR meldde op 4 december jl. het volgende:

Na 18 uur vergaderen hebben de Europese ministers van Financiën in Brussel een akkoord bereikt. Dat gaat vooral over de eisen die er zullen zijn voor banken, onder andere voor kapitaal, en over hoe een faillissement van een bank wordt afgehandeld.
Maatregelen die moeten voorkomen dat er nog een keer een eurocrisis komt, vertelt -verslaggever Jesse Pinster.

Details zijn nog niet bekend. Pinster verwacht dat de eurogroep een aantal controversiële onderwerpen nog wat voor zich uitschuift. Hij denkt daarbij aan het eurozonebudget, wat vooral de Fransen graag willen, en een garantiedepositostelsel, waarbij op Europees niveau wordt geregeld dat onze spaarcenten veilig zijn.

Je zou zeggen dat de burgers van de Europese Unie in geval van een bankencrash niet hoeven bij te lappen.

We lezen ook op de site van Das Kapital het volgende:

Het resultaat van de marathonzitting is als volgt: de eurozonebegroting/het stabilisatiemechanisme gaat verder uitgewerkt worden. En dat leidt dan tot aardige uitkomsten. De Fransen kunnen thuis vertellen dat er aan een stabilisatiemechanisme gewerkt wordt…

Minfin Wopke Hoekstra kan tegen ons Nederlanders vertellen dat er geen stabilisatiemechanisme komt. Zo zegt Wopke via nu.nl: “Het woord eurozonebegroting is uit de tekst. Ik wil het woord stabilisatie niet meer horen”.

Tenslotte lezen we op NU.nl het volgende:

De -ministers van Financiën hebben in Brussel een principeakkoord bereikt over maatregelen om de eurozone te versterken. Die zijn nodig om de EU beter te wapenen tegen nieuwe financiële crises.
Na afloop van vijftien uur onderhandelen, zei minister Wopke Hoekstra “zeer tevreden” over het resultaat te zijn.
Het ESM, het permanente noodfonds voor eurolanden in financiële problemen, krijgt zoals Nederland graag wilde meer bevoegdheden. Er worden ook strengere voorwaarden gesteld aan schuldherstructurering voor een land in nood geld kan krijgen.

De Franse minister Bruno Le Maire twitterde na afloop: “Voor het eerst hebben we met alle landen een akkoord om stappen te zetten voor een begroting van de eurozone.”

Vooral die laatste zin heeft ons aan het denken gebracht. Het zal toch niet……

Jawel, het zal toch wel. We hebben Twitter eens doorgeplozen, en komen de volgende Tweet tegen van Olaf Scholz, de Duitse minister van financiën:

De Duitse minister heeft één ding met Donald Trump gemeen: altijd wanneer hij een bericht op Twitter post, moeten anderen oppassen! Vooral als het gaat om bizarre zinnen als deze: “Wat lang duurt, wordt eindelijk goed. Na bijna 16 uur onderhandelen in de eurogroep hebben we een resultaat – een goede. De hervorming van de euro neemt beslissende stappen voorwaarts. Bedankt aan iedereen die heeft geholpen”.

Wat hij eigenlijk wilde zeggen: in de strijd voor een hervorming van de monetaire unie hebben de lobbyisten van de multinationals ministers van financiën van de eurogroep opnieuw ingestemd om het euronoodpakket ESM te versterken ten koste van de belastingbetalers.

In gewone mensentaal: nog meer miljarden dollars aan noodleningen voor zombiebanken!

De deelnemers van de eurogroep hebben er zelf geen erg in, maar hun instemming betekent ook de onvrijwillige erkenning dat Europa de aanhoudende voortetterende eurocrisis niet onder controle krijgt. Immers, het ESM, dat tot nu toe voornamelijk bedoeld was geld te lenen aan landen in nood, moet dus nu al veel eerder ingrijpen als een zogenaamde “backstop” met het europese bankenafwikkelingsfonds “SRF”.

De banken betalen hun eigen bijdragen aan dat “SRF” met het doel om in 2024 ongeveer 55 miljard euro als “nest-ei” in kas te hebben; maar als het afwikkelingsmechanisme qua omvang ontoereikend is, springt het ESM automatisch bij, met onmiddellijke ingang – wat de belastingbetalers dan toch weer veel geld gaat kosten.

ESM-topman Klaus Regling zegt botweg gewoon waar het allemaal om draait: “Dit geeft het bankenafwikkelingsfonds de nodige vuurkracht voor grote problemen”.  En die problemen die komen er, daar zijn deskundigen het wel over eens, en de eurogroep weet het ook – zij hebben ook kennis van “Mario's Hell“.

Jarenlang is de europese burgers beloofd dat de nieuwe architectuur van de eurozone zou dienen om belastingbetalers nooit meer voor banken aansprakelijk te stellen. De ministers van financiën hebben nu ingestemd met precies het tegenovergestelde.

Zij willen dat het ESM nu moet helpen met de bankenafwikkeling, als het eigenlijke bankenafwikkelingsfonds te weinig geld heeft. We weten allemaal dat er in veel eurolanden dubieuze en superslechte schulden zijn die voor miljarden in de boeken van banken staan. Als er een crash optreedt in het bankensysteem, zou als het aan de eurogroep ligt het ESM moeten helpen met extra leningen.
Er wordt dus wéér belastinggeld op het spel gezet, omdat de lidstaten van de eurozone garant staan voor het ESM. Ook wordt de Europse Commissie nauwer betrokken bij het ESM….
Wat die Europese Commissie betreft: zij kunnen Italië dan wel onder druk zetten om volgend jaar een minder groot tekort te hebben dan 2,4% van het bbp, de beloften die Macron gisteravond aan de gele hesjes deed, van een stijging van 100 euro per maand voor het , de afschaffing van een belastingverhoging op pensioenen, zal naar verwachting ongeveer 10 miljard euro kosten (of 0,5 ppt van het bbp), wat, zoals de Franse minister van Begroting Gerald Darmanin al aangaf, de begroting van het land voor 2019 naar een tekort stuwen van 3,4% van het bbp. We zijn benieuwd welke maatregelen de EC zal nemen tegen Frankrijk * proest*.

Trouwens, die populistische reddingsoperatie van Macron heeft het Franse kredietrisico doen stijgen naar het hoogste punt sinds mei 2017.

Er is geen beter bewijs dat binnen de EU de grote ontvangers (Frankrijk, Italië) de dienst uitmaken in plaats van de betalende landen. De politiek kan dan wel zeggen dat een transferunie (nog) niet gewenst is, in de praktijk is die al volledig operationeel.

O ja, voor we het vergeten: de invoering van een belasting voor internetreuzen als en Facebook heeft het niet gehaal. We zeiden het toch: de EU (en Nederland) is geen democratie, maar een corpocratie.

Het gebrek aan realiteitszin van de door ons gekozen volksvertegenwoordigers is schokkend. Kennelijk denken zij nog overal mee weg te kunnen komen, maar zodra de eerste zeepbellen uiteenspatten, gebeurt het ook met de andere. We houden ons hart vast voor met name de derivatenbubbel, en de rol die grootbanken hierbij gespeeld hebben en nog steeds spelen (hallo !). Omdat de meeste landen van de EU torenhoge schulden hebben, kàn het niet anders dan dat bij het puinruimen de privébezittingen weer grootschalig geconficeerd zullen worden.

Moeten we nu nòg meer argumenten aandragen om de EU en de euro te verlaten?

Lees verder bij de bron: Stop de Bankiers


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Timmermans, genomineerd als nieuwe EU-baas: Europa verenigen met Afrika “kwestie van lotsbestemming”

via http://nos.nl/artikel/696444-volgend-jaar-iets-meer-koopkracht.html

Paradox: de economie loopt goed maar mensen hebben hoe langer hoe meer moeite de eindjes aan elkaar te knopen