in , ,

Europa en VS plegen zelfmoord

Hoe kan het dat de échte economie niet tot leven te wekken is, ondanks de ongekende monetaire stimulering? Ligt het er wellicht aan dat de technologische ontwikkeling vooral ‘gadgets’ en ‘gimmicks’ voortbrengt, die verder geen invloed hebben op de productiviteit in het hart van de economie? Moet er weer eerst een oorlog uitbreken, om ons de weg te wijzen?

Het is niet voor het eerst dat Krugman een lans breekt voor oorlog als katalysator binnen zijn versie van het ‘economische model‘. Daarbij heeft hij de neiging oorzaak en gevolg, dader en slachtoffer door elkaar te halen. Bijvoorbeeld waar hij suggereert dat de gehate ‘Poetin!‘ zich als doel zou hebben gesteld de regering in ‘Kiev‘ pootje te lichten, waar dat natuurlijk ‘Team-Nuland‘ moet zijn. En waar hij stelt dat ‘Poetin!‘ zich verkeken heeft op de kosten, ‘vergeet‘ hij gemakshalve dat de poging van mevrouw Nuland al vijf miljard had gekost vóór de uiteindelijke coup, in februari vorig jaar. En nog vele miljarden sinds, zonder dat het eind in zicht is, nu Oekraïne geen inkomsten meer heeft uit de handel met Rusland, Oekraïense gastarbeiders die in Rusland hun verdienden daar nu ook wonen, in tentenkampen, en ‘Kiev‘ verwikkeld is in een extreem kostbare die het zelf heeft ontketend. De EU heeft er, bij nader inzien, toch geen oren naar Oekraïne een ‘voorkeursbehandeling‘ te geven op weg naar de subsidie-ruif. Waardoor de Amerikaanse regering, waar Krugman economisch adviseur van is, ‘hangt‘ voor nog eens vele miljarden via haar IMF-schoothondje, en Amerikaanse garanties voor Oekraïense schulden.

Krugman mistte de ‘‘, die hij niet had zien aankomen. Waar collega’s die het wel hadden zien aankomen hem wezen op de fundamentele fouten in het economische model dat hij hanteert, weigerde hij systematisch de discussie aan te gaan. Inplaats daarvan schroefde hij wat aan de knoppen, tot het uitkomsten gaf die aansloten bij de realiteit die inmiddels historie was. Waardoor het ‘orgel‘ eerder nóg valser werd.

De man is ‘Nobelprijswinnaar‘, en dan bezit je status binnen het métier. Maar laten we vooral niet vergeten dat Alfred Nobel niet degene was die ‘economie‘ opnam in het lijstje met te honoreren wetenschapsgebieden. Dat was, en is, een prijs die is ingesteld door de Centrale Bank van Zweden. Voor Alfred Nobel was het geen wetenschap, maar ‘koffiedik‘. Een onderdeel van de filosofie. En Krugman lijkt bereid om tot het gaatje te gaan om dat te bewijzen.

Het belangrijkste probleem is, dat meer serieuze beoefenaren van het vak, die nog dagelijks sleutelen aan de complete theorie, in het besef dat de economie een dynamisch proces is, met veel te veel variabelen om het in een statisch model te proppen, de ‘brabbelaars‘ achter zich laten. De economische realiteit van ‘morgen‘ laat zich beter voorspellen met Adam Smith in je boekenkast, dan met de verzamelde werken van Krugman et al. Maar mijn op Steve Keen, en zijn dynamische benadering, als voortzetting van wat Hyman Minsky leerde. Het failliet van de monetaire stimulering komt voor de volgers van Keen niet als een verrassing. En het is niet alleen Keen die er geen heil in zag, en wees op de gevaren, en de weggegooide jaren.

Waar Krugman, net als veel van zijn ‘Atlantische‘ vrienden, zich blind staart op de rol van ‘Poetin!‘, heb ik alle reden om mij echt ernstig zorgen te maken. Vorig jaar opperde Krugman, samen met zijn politieke bazen, dat ‘Poetin!‘ het conflict in Oekraïne nodig had om de aandacht van de bevolking af te leiden van een ‘stagnerende economie‘. Op dat moment dachten Krugman en de zijnen nog dat de Amerikaanse economie elk moment ‘escape velocity‘ zou kunnen bereiken, dankzij hun goede werken. Inmiddels weten ze wel beter, en moeten ze de ‘seizoenscorrectie‘ TWEE KEER toepassen om iets van ‘groei‘ in de boeken te kunnen zetten. Dat soort bedrog hou je niet lang vol.

Maar erger nog is het gegeven dat zelfs het IMF ‘Poetin!‘ inmiddels complimenteert met de wijze waarop zijn team de Russische economie door het zware weer heeft geloodst. En dat degene die met de ‘Zwarte Piet‘ blijft zitten als gevolg van de sancties en geforceerde daling van de olieprijs, om ‘Poetin!‘ een lesje te leren, de Amerikanen zelf zijn. De met triljarden gefinancierde ‘fracking-‘ in de VS dreigt als een kaartenhuis in te storten. Wanhopige pogingen om die stinkend dure, en extreem -onvriendelijke olie te verkopen aan Europa, is nog steeds een ‘punt van aandacht voor de ‘Atlantici’. Maar pleegt op die manier ritueel zelfmoord, samen met de VS.

Tenzij Krugman zijn zin krijgt, en we doorstoten naar WW III. En dat allemaal omdat Krugman en zijn politieke bazen niet onder ogen willen zien dat hun modellen brandhout zijn.

Lees verder via: Stop de bankiers

Photo by jinterwas


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

NL krijgt vanaf nu ELK JAAR naheffing van minstens €600 miljoen

Wie kaatst kan de bal…. Wereldvreemde Rutte kwaad over inreisverbod parlementariërs