in , ,

Europese Commissie gaat nu ook achter IKEA aan

Het Zweedse meubelbedrijf IKEA zou van 2009 tot 2014 via Nederland voor bijna een miljard euro aan belasting hebben ontweken. De Europese Commissie begint nu een onderzoek naar de belastingafspraken die Nederland heeft gemaakt met IKEA.

De Europese Commissie onderzocht eerder al meer dan duizend belastingafspraken tussen multinationals en EU-landen. Zo legde onder meer Apple, Starbucks, Fiat en Amazon monsterboetes op.

De Commissie zegt “zich zorgen te maken” dat de Zweedse meubelgigant te weinig belasting heeft betaald, waardoor het bedrijf een oneerlijk concurrentievoordeel heeft genoten.

De Europese Commissie noemt geen exacte bedragen, maar het zou gaan over bijna een miljard euro. IKEA regelde de vermoede belastingontwijking via de in Nederland gevestigde holding IKEA Systems. Alle IKEA-winkels moesten aan deze holding 3% van de omzet betalen voor het gebruik van de IKEA-logo’s. De Commissie wil weten of deze constructie vooral diende om winst weg te sluizen zodat er geen belasting op betaald moet te worden.

Luxemburg, Liechtenstein

De Europese Commissie onderzoekt concreet twee afspraken die de Nederlandse belastingdienst heeft gemaakt met IKEA in 2006 en 2011. Door die afspraken betaalde IKEA in Nederland “significant” minder belasting, schrijft de Commissie in een verklaring. Andere bedrijven in Nederland zijn daardoor mogelijk benadeeld en dat zou in strijd zijn met Europese regelgeving.

IKEA zou een groot deel van zijn winst hebben overgeheveld naar Luxemburg, waar er geen belasting op werd betaald. Toen dat in 2011 als illegaal werd bestempeld door de Europese Commissie maakte het concern een nieuwe afspraak met de Nederlandse belastingdienst waardoor winst naar Liechtenstein werd verschoven.

Starbucks

Het is niet de eerste keer dat Nederland door de Europese Commissie vanwege illegale belastingafspraken wordt aangepakt. In 2016 vorderde Nederland op last van de commissie al 25,7 miljoen euro terug van Starbucks. De Amerikaanse koffieketen genoot via een deal met de Belastingdienst miljoenen euro’s voordeel in de jaren 2008-2014, oordeelde de commissie.

Lees ook eens verder bij de bron: Stop de Bankiers


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Rupsje-nooit-genoeg: de eeuwige lobby voor belastingverlaging voor multinationals

Dit is volgens jongeren de politicus van het jaar: JESSER KLAVER