in ,

Europese Commissie kijkt kritisch naar 1 en 2 eurocentmunten

De komende weken kunnen consumenten, winkeliers, nationale instellingen en andere belanghebbenden hun mening over de euromunten van 1 en 2 cent aan Brussel bekendmaken.

De Europese Commissie begint een effectenonderzoek en een consultatieronde om te bepalen of er een algemene Europese regel moet komen over het afronden van cashbetalingen.

Zo’n besluit zou de geleidelijke uitfasering van de kleinste euromunten betekenen. Het dagelijks EU-bestuur beslist pas eind 2021 of ze een wetsvoorstel zal indienen over een afrondingsregel en „mogelijk of het stopzetten van de uitgifte van de 1- en 2-eurocenten gerechtvaardigd is.”

De commissie moet volgens de EU-regels periodiek onderzoek doen naar de kosten en maatschappelijke acceptatie van het gebruik van euromunten die op 1 januari 2002 werden ingevoerd.

Finland maakte afronding tot op 5 eurocent in 2002 al verplicht, in Nederland is het sinds 2004 standaard praktijk.

In 2018 deed de commissie ook onderzoek naar de populariteit van de euromunten van 1 en 2 cent. Toen gaf 64 procent van ….

Lees verder bij de bron: Telegraaf.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Report

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ziekenhuis: ‘Het is gewoon niet waar dat wij hier overvol liggen’

Rechteloosheid verpakt in het EU-migratiepact