in , , , ,

Europese Commissie probeert miljoenenfraude Tsjechische premier te doofpotten

In de voormiddag van 16 mei stuurde de Europese Commissie een potentieel explosief auditrapport over de fraude van de Tsjechische premier Andrej Babiš naar de regering in Praag.

Het rapport zou vaststellen dat de Tsjechische premier en zakenman zijn politieke macht misbruikt om voor zijn bedrijf meer Europese subsidies binnen te halen. Al meer dan 100 miljoen zou uitbetaald zijn in schending van de nieuwe Financiële Verordening van de Europese Unie over belangenvermenging.

De Commissie had eerder beloofd om vóór de Europese verkiezingen duidelijkheid te scheppen in deze zaak, maar dat gebeurt niet. Er staat veel op het spel.

Andrej Babiš is de tweede rijkste man van en bedrijfsleider van het grootste Tsjechische landbouwbedrijf Agrofert. Als premier verdeelt hij de Europese subsidies voor Tsjechië, als bedrijfsleider is hij de grootste ontvanger van die subsidies. Sinds hij in 2014 toetrad stegen de subsidies van 23 miljoen euro naar 81 miljoen euro.

De Tsjechische Piratenpartij, de grootste oppositiepartij, bracht deze zaak op 2 augustus 2018 aan het licht met een formele klacht bij de Europese Commissie. De Commissie had toen drie maanden om te antwoorden. Die termijn is lang overschreden.

Ondertussen blijft Babiš miljoenen euro's verdienen. Tijdens de eerste zes maanden van 2018 ontving premier Babiš een inkomen van 3,5 miljoen euro uit Agrofert, dankzij Europese subsidies.

Lees verder bij de bron: MO*


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Lezen voor je gaat stemmen: EU-burgerschap zorgt dat Nederland verdwijnt met jouw goedkeuren

Over de werkloosheidscijfers: 8,2 miljoen mensen zonder werk tegenover 8,9 miljoen werkenden