in , , ,

Van uw belastinggeld: Europese Commissie wil hardere propaganda voor TTIP

Proteste gegen TTIP im Internet

De Europese Commissie vreest dat de aanhoudende protesten tegen het dreigende vrijhandelsverdrag TTIP (tussen de EU en de VS) steeds meer mensen overtuigen om zich tegen het verdrag te keren. Er is nu door de Commissie met nadruk gevraagd aan de regeringen van de lidstaten om de propaganda op te voeren, en om daarbij een gemeenschappelijke pr-campagne te voeren.

Dit meldt de Duitse nieuwswebsite Heisse.de. Volgens niet nader geïdentificeerde insider-bronnen heeft de Europese Commissie de lidstaten in de Europese Raad gemaand om de inspanningen op te voeren en een pr-strategie te ontwikkelen die naar voren haalt welke nationale voordelen het verdrag zou hebben. Want de Commissie alleen zou de strijd niet kunnen winnen.

De Commissie zou benadrukt hebben dat pr-deskundigen en spindokters de media bewerken. Verder moeten belangrijke groepen die zich tegen TTIP keren – zoals vakbonden – direct aangesproken worden en tot debat uitgedaagd worden, en politici moeten zoveel mogelijk ‘met burgers in gesprek gaan’ en publieke optredens moeten houden. Waarbij gezorgd moet worden dat er niet alleen tweederangs-politici gestuurd worden.

Vanuit die strategie kwam onlangs ook Eurocommissaris Malmström naar Amsterdam om een zoals zij, en het Nederlandse EU-voorzitterschap dat de show organiseerde, noemden “town hall meeting” te houden (wat in werkelijkheid in een goed afgeschermde zaal in het Vondelpark was). Een van de flagrante leugens die Malmström daar onbeschaamd voor de mediacamera’s debiteerde, was dat “er alleen in Nederland zoveel tegenstand tegen het vrijhandelsverdrag is”. Het idee achter zo’n opmerking is dat tegenstanders gaan denken dat ze gek zijn en de rest van de wereld anders denkt dan zij. Het verzet is echter in landen als Duitsland, Frankrijk en Engeland nog veel sterker en omvangrijker. in Berlijn gingen zelfs op de internationale actiedag tegen TTIP (en CETA, met Canada) – toen in Amsterdam zo’n 7.000 mensen demonstreerden – meer dan 200.000 mensen de straat op.

Om de beschuldigingen van geheimdoenerij te pareren, moet van Brussel sterker gecommuniceerd worden wat er allemaal op de agenda staat en waarover onderhandeld wordt (vandaar dat er sinds kort ook ‘leeskamers’ zijn ingericht voor parlementsleden die zo – met nog steeds de nodige moeite en dus kritiek, toch eindelijk inzage kunnen krijgen in onderhandelingspapieren). Om goed voor de dag te komen moeten er succesverhalen over vrijhandel naar voren gebracht worden en moet ook gehamerd worden op het belang van export voor de economie.

Een van de redenen dat de Europese Commissie zich nu zorgen maakt, volgens heisse.de, is dat het onderwerp volgens het onderzoek van “Eurobarometer” steeds minder populair wordt onder de burgers. In december was een meerderheid van de bevolking volgens het onderzoek tegen TTIP in Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk en Slovenië. Alleen in de oost-Europese lidstaten blijft een aanzienlijke meerderheid voorstander.

De Commissie hoopt de onderhandelingen nog dit jaar te kunnen afronden. Om de boel op gang te houden, is echter overeenstemming nodig tussen de verschillende belangengroepen in de twee handelsblokken. Het bezoek van Obama aan Hannover/Duitsland op 24 en 25 april zou wel eens een belangrijk moment kunnen zijn om hierover knopen door te hakken. Een van de meest omstreden hoofdstukken is nog dat over “regulerende samenwerking”, waarin critici voorzien dat de VS invloed gaat krijgen op Europese wetgeving.

Een ander heikel onderwerp is dat van het geschillentribunaal voor multinationals, ISDS, dat de Amerikaanse bedrijven graag willen maar de EU vanwege de kritiek wat wil afzwakken.

Zie voor meer details en links, maar in het Duits, het stuk op heisse.de.

Lees verder bij de Bron: globalinfo.nl

Wie betaald dat? Juist de EU burgers met belastinggeld.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4294592373 3dde07850c Belastingdienst e14229667579341

Niemand weet wat de miljoenen investeringen in de Belastingdienst oplevert

9690403931 57d94e6e4d NSA e1455300801591

Niet dat we er iets aan hebben: Europeanen krijgen recht om NSA aan te klagen