in

Europese satelliet ontsnapt aan botsing met 5G internetsatelliet – het wordt veel te druk daarboven

OpenClipart-Vectors / Pixabay

Maandag voerde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA een koerscorrectie uit met aardobservatiesatelliet Aeolus. De manoeuvre was nodig om een botsing met een Starlink-satelliet van SpaceX te voorkomen.

Wetenschappers van ESA voerden de correctie met de hand uit.

‘De manoeuvre vond een halve omloop voor de potentiële botsing plaats’, schreef ESA op Twitter. ‘Dit was de eerste keer dat we een botsingscorrectie moesten uitvoeren om niet op een ‘megasterrenbeeld’ te botsen.’

Met ‘megasterrenbeeld’ doelt de organisatie op internetsatellieten zoals Starlink van SpaceX, dat er vanaf de aarde uitziet als een soort bewegend sterrenbeeld.

Dat soort satellieten, bedoeld om iedereen op aarde internet te geven, vliegen straks met zijn honderden tot duizenden in gecoördineerde groepjes rond de planeet.

ESA uitte haar zorgen over de veiligheid van de infrastructuur in de ruimte, nu in het kader van dit soort projecten een hele zwik nieuwe satellieten de lucht in wordt gestuurd. Eerder meldde ook de Internationale Astronomische Unie dat zij zich zorgen maakt.

Volgens de astronomen zouden dit soort satellieten het zicht op de kosmos verpesten en toekomstige astronomische waarnemingen in gevaar brengen.

Lees verder bij de bron: De Volkskrant

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gisteren daalde de armoede nog en vandaag stijgt het aantal dierenvoedselbanken?!

Rutte leeft in sprookjesland, vertrouwt op Griekse terugbetaling