in , , , , ,

Ex-ondersecretaris-generaal VN roept op nog dit jaar te beginnen met één wereldmunt

geralt / Pixabay

José Antonio Ocampo, de ondersecretaris-generaal Economische en Sociale Zaken onder toenmalig VN baas Kofi Anan, roept in een artikel op nog dit jaar te beginnen met de invoering van een één wereldmunt. Volgens Ocampo zijn de internationale omstandigheden ‘ideaal’ om de Special Drawing Rights (SDR) van het IMF ‘om te vormen tot een echte wereldwijde valuta die het internationale monetaire systeem zal versterken. Beleidsmakers zouden deze kans moeten grijpen.’

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de ‘Bretton Woods’ conferentie plaatsvond, die de basis legde voor het huidige financiële systeem door de dollar en aan elkaar te koppelen. In 1971 werd deze koppeling vervolgens weer losgelaten.

Omdat het einde van Bretton Woods er al jaren aan zat te komen voerde het IMF 50 jaar geleden de SDR in als een soort backup wereldvaluta, die van meet af aan bedoeld was om ‘de belangrijkste reserve eenheid in het internationale monetaire systeem’ te worden.

Dat gebeurde echter niet. Integendeel, van SDR, die hoofdzakelijk bestaan uit bijdragen en leningen van lidstaten, werd amper gebruik gemaakt, al werd er in 2009 voor $ 250 miljard aan SDR uitgegeven om te helpen de financiële te bezweren.

SDR als een soort vroege

De SDR moeten volgens de Colombiaan ‘beter laat dan nooit’ worden veranderd door er nog dit jaar de eerste officiële wereld’munt’ van te maken. ‘Munt’ tussen aanhalingstekens, omdat het volgens hem niet de bedoeling is om er een tastbare valuta van te maken. Zeker in het Westen is dat ook helemaal niet nodig, omdat daar in snel tempo wordt gewerkt aan het uitbannen van cash .

Ocampo stelt voor de SDR te gebruiken als een soort euro tussen 1999 en eind 2001, toen de Europese eenheidsmunt nog niet in papier en metaal bestond, maar al wel door de financiële wereld als rekeneenheid voor transacties e.d. werd gebruikt. Zo waren de Europese euromunten, waaronder onze gulden, gekoppeld aan een vaste wisselkoers.

Belangrijke stap naar ‘echt geld’

In de toekomst kunnen centrale hun reserves inwisselen voor SDR van het IMF, en kan de virtuele valuta ook voor nationale obligaties en privé transacties worden gebruikt. Deze ‘markt SDR’, waardoor van de eenheid ‘echt geld’ zou worden gemaakt, zijn volgens de oud VN topman echter geen absolute voorwaarde voor de voorgestelde hervormingen.

Wereldregering nodig voor wereldmunt

NOG niet. Natuurlijk worden de internationale valuta niet in één klap vervangen door een wereldmunt, al was het alleen maar omdat daar heel veel protest tegen zou komen. Ocampo’s voorstel –één dag nadat Saudi Arabië dreigde zijn olie niet langer in dollars te verhandelen– is echter weer een belangrijke stap naar de invoering van wereldmunt, waar op den duur alle andere valuta aan worden gekoppeld en mogelijk zelfs door worden vervangen.

Zo’n alomvattende munt zal alleen kunnen functioneren indien er eerst een financiële en later ook politieke VN-wereldautoriteit wordt opgezet, een soort wereldregering dus.

Dat zal dus nog wel even duren, tenzij de planeet op korte of middellange termijn in een ongekend hevige crisis wordt gestort die alle bestaande systemen aan het wankelen zal brengen of doet instorten, waardoor de bereidheid van landen en volken om ook hun laatste restjes soevereiniteit over te geven aan de VN vermoedelijk veel groter zal zijn. Althans, dat is waar de globalisten in Washington, New York en Brussel op hopen en rekenen.

Lees verder bij de bron: Xandernieuws.net

World Economic Forum: ‘Deze nieuwe soort munten kan wel eens ons zicht op geld veranderen’


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

“Het hoort bij de mensen, niet bij de bankiers” – Italië gaat goud bij de centrale bank weghalen

Idiote EU-regelgeving: Fiat Chrysler koopt uitstootboetes af via Tesla