in , , ,

FaceApp: van kijken naar bekeken worden

geralt / Pixabay

De afgelopen week kreeg FaceApp de volle aandacht in de media. Maar hadden we het wel over het juiste? Na de hype is het nu tijd voor de bezinning.

Helaas waren er twee punten die de discussie afleidden van waar die eigenlijk over zou moeten gaan. Zo hoorden we regelmatig dat het gevaar van de app erin schuilt dat deze Russisch is, en is er ten onrechte gesteld dat de AVG daardoor niet van toepassing zou zijn. Dat is niet waar. Daarnaast kwam de volgende drogredenering aan bod: “Bedrijven als en gaan ook slecht om met je gegevens, dus maakt het toch allemaal niet meer uit.”

We draaien het liever om. Laten we veel kritischer worden over de data die we delen!

Maar dat daar gelaten. Waar de discussie over zal moeten gaan is het onethische verdienmodel van bedrijven die met “gratis” diensten op grote schaal data verzamelen, én de gevaren die daaruit voortkomen.

Gratis en vogelvrij

FaceApp is niet gratis omdat de makers graag iets leuks voor je willen doen. De app is gratis zodat de drempel om jouw gezicht en andere gegevens te delen, zo laag mogelijk is. Om welke gegevens het gaat? FaceApp neemt je foto en je locatiegegevens en wilt weten welk specifieke toestel bij jouw gezicht hoort. In haar policy staat dat FaceApp je gegevens deelt met ongespecificeerde bedrijven die met FaceApp in een groep zitten, en met bedrijven die zich later bij de groep aansluiten. FaceApp en deze andere bedrijven zullen jouw gegevens gebruiken om hun toepassingen verder te ontwikkelen. Wij vinden het onacceptabel dat deze gegevens worden gedeeld zonder geïnformeerde toestemming.

Surveillancetechnologie

Niet alleen weet je niet aan wie je gegevens doorgegeven worden, je weet ook niet wat ermee gebeurt. Het ligt voor de hand dat de verzamelde gezichten gebruikt worden om ingrijpende surveillancemiddelen te ontwikkelen, zoals gezichtsherkenningstechnologie. Het zal niemand verbazen dat een grootschalige verzameling gezichten zich daar uitstekend voor leent.

komt steeds meer voor, bijvoorbeeld aan de ontgrendeling van telefoons of de technologie van Facebook. Deze technologie is niet niet zonder gevaren. Wij schreven eerder over de bezwaren tegen gezichtsherkenning in de publieke ruimte. En ook de gebruikt al gezichtsherkenningstechnologie. Wij spraken ons uit tegen de grote schaal waarop de politie gezichten verzameld in een artikel van Vice.

Het verdienmodel van het bedrijf is al gebaseerd op de massale verzameling van persoonsgegevens, dus waarom zouden we denken dat er technologie mee wordt ontwikkeld die zich op iets totaal anders zou richten dan het verder in het vizier brengen van de ?

Ja, je persoonsgegevens afstaan aan een bedrijf dat daar onethisch mee omspringt is onverstandig, of dat bedrijf nu in of in Amerika gevestigd is, en of dat bedrijf nu FaceApp heet of Facebook of Snapchat. Als we geen grootschalige surveillance in de publieke ruimte willen moeten we kritischer staan tegenover het ter beschikking stellen van onze gegevens aan bedrijven die het (kunnen) gebruiken voor de ontwikkeling daarvan.

Maar het echte probleem is niet de gebruiker, maar het bedrijf. Tegen dit soort onethische bedrijfsvoering – in Europa bovendien onwettelijk sinds de GDPR – moet hard worden opgetreden. Al is het maar omdat we niet willen dat er grootschalige surveillancetechnologie op ons wordt toegepast.

Lees verder bij de bron: Bits of Freedom


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De nieuwe VAR regels, een drama voor ZZP-ers!

Het systeem waarin we zitten zal zichzelf nooit corrigeren