in , ,

Facebook betaalde in 2014 maar 6000 euro belasting

Deze week kwam ik twee aparte nieuwsberichtjes tegen, die verdacht veel verband met elkaar lijken te hebben.

Het eerste bericht: in 2014 betaalde Facebook in Groot-Brittannië 4.327 pond aan omzetbelasting. Dat komt neer op nog geen 6.000 euro, terwijl het bedrijf letterlijk miljarden verdient.

“STEL JE VOOR DAT DIE MULTINATIONALS GEWOON HUN BELASTING ZOUDEN BETALEN. WAT KUN JE WEL NIET ALLEMAAL MET DAT GELD?”

Dan het tweede bericht: zowat de helft van alle rijkdom op de wereld is in handen van 1 procent van de bevolking. 29 procent zit in de middenmoot (daar hoor je al bij als je meer dan 10.000 dollar bezit, omgerekend ruim 8.700 ). De onderklasse, de armsten, vormt 70 procent van de wereldbevolking. Zij bezitten samen 3 procent van alle rijkdom. Daarmee is de ongelijkheid in de wereld weer een stukje groter geworden.

Waarom zijn we hier niet woedend over?

Stel je voor dat al die multinationals gewoon hun belasting zouden betalen, zoals de meeste andere bedrijven. Wat kun je wel niet allemaal met dat geld? Zorg, onderwijs, werkgelegenheid, duurzaamheid: voor meer mensen een beter leven. Maar niemand die ze ter verantwoording roept. En intussen klagen we over de uitkeringstrekkers, de vluchtelingen, de WAO’ers, de gekkies, de verslaafden, de daklozen. Mensen die geld kosten. Om over in het buitenland nog maar te zwijgen. De 70 procent heeft het gedaan, de 1 procent komt er prima mee weg.

“ZE KUNNEN ALLEEN MAAR BESTAAN OMDAT WIJ ZE BLIJVEN SPEKKEN.”

Want iedere dag weer posten we – ik ook! – gezellige berichtjes op Facebook, trakteren we onszelf op een frappuccino bij Starbucks en gebruiken we onze iPhones om even snel iets op te zoeken op Google. Zomaar even vier notoire belastingontwijkers, en dan hebben we het over de minder bekende bedrijven nog niet eens gehad. Ze kunnen alleen maar bestaan omdat wij ze blijven spekken. Omdat we op die manier steeds weer akkoord gaan met de manier waarop ze de wereld uit balans trekken.

De ongelijkheid in de wereld houden we zelf in stand.

Lees verder bij de Bron: Stop de bankiers

Photo by Andalib.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Weer belastinggeld naar bedrijven in nood, ditmaal geen bank

NL Openbaarheid van Bestuur gereduceerd tot Slapstick