Ongeveer een kwart van alle woningtransacties komt op dit moment tot stand met financiële hulp van familie of van de overheid. Het herstel op de woningmarkt is voor een groot deel te danken aan eigenwoningschenkingen, ‘familiebankleningen' en starterssubsidies. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant bij notarissen, makelaars, het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, de belastingdienst en het kadaster.
In de eerste helft van dit jaar werd 10 tot 15 procent van het aantal woningverkopen deels gefinancierd met een zogenoemde eigenwoningschenking. Tienduizenden ouders benutten de tijdelijke mogelijkheid hun kinderen tot 100 duizend euro belastingvrij te schenken voor de aankoop van een woning of de aflossing van hun hypotheek.
Bij 8 tot 9 procent van de woningtransacties kreeg de koper dit jaar hulp via een familiebank-constructie. De ouders (of andere familieleden) lenen de huizenkoper dan geld in plaats van het te schenken. De derde subsidiestroom naar huizenkopers bestaat uit startersleningen. Die worden gesubsidieerd door het Rijk, gemeenten en provincies. Startersleningen spelen een rol bij 4 tot 6 procent van de woningaankopen.
Familiebank-leningen
Het aantal familiebank-leningen is volgens notarissen min of meer gelijk gebleven, maar het aantal startersleningen en eigenwoningschenkingen is verveelvoudigd. Er worden zeventien keer zoveel schenkingen gedaan (en voor een gemiddeld hoger bedrag) dan drie jaar geleden. Het aantal startersleningen is dit jaar verdubbeld ten opzichte van 2013. De gemiddelde lening bedraagt 28.500 euro. De schenkingsbedragen liggen beduidend hoger, gemiddeld rond de 60.000 euro.
Deze grootschalige financiële bijstand aan huizenkopers leidt volgens notarissen en makelaars tot een groter aantal transacties. Potentiële kopers die niet genoeg kunnen lenen bij de bank, of die vanwege een restschuld niet kunnen verhuizen,
via VK.