in ,

Farmaceuten verschuiven winsten massaal naar belastingparadijzen

word het medicijn voor kanker st

De grootste farmaceutische bedrijven ter wereld rapporteren opvallend veel winst in belastingparadijzen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Oxfam Novib vandaag. Terwijl Abbott, Johnsson & Johnson, Merck en Pfizer tussen 2013 en 2015 een winstmarge van zo’n 5% lijken te hebben in ontwikkelingslanden en zo’n 7% in ontwikkelde economieën, is de winstmarge met 31% opvallend veel hoger in notoire belastingparadijzen, waaronder Nederland.

De vier bedrijven hebben samen zo’n 135 dochterondernemingen in Nederland. Door winstverschuiving lopen veel landen belastinginkomsten mis, die vaak hoognodig zijn voor het verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg.

Uit het nieuwe Oxfam-onderzoek blijkt ook hoe weinig transparant deze bedrijven zijn over waar ze hun winsten maken en waar ze belasting betalen. Door dit gebrek aan data is het slechts mogelijk een zeer grove schatting te maken van de winstverschuiving en de gerelateerde belastingontwijking.

In het Oxfam Novib beleidspaper ‘ Medicijn voor armoede’ is de publiek beschikbare financiële data van de farmaceutische bedrijven Pfizer, Merck, Johnson & Johnson en Abbott tussen 2013 en 2015 geanalyseerd. Op basis van deze data schat Oxfam in dat deze bedrijven naar schatting $ 3,8 miljard te weinig aan belasting lijken te betalen in Australië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nieuw-Zeeland, het VK, de VS, Thailand, India, Ecuador, Colombia, Pakistan en Chili.

Pfizer, Merck, Johnson & Johnson en Abbot zijn de bedrijven achter bekende geneesmiddelenmerken zoals Neutrogena, Anadin en Tylenol. Ze behoren tot ‘s werelds grootste farmaceutische bedrijven met een wereldwijde, gezamenlijke omzet van $ 1,8 biljoen in de periode van 2006 tot 2015.

Het Oxfam Novib-beleidspaper ‘ Medicijn voor armoede ‘ beschrijft ook hoe deze Farma-reuzen de gezondheid van arme mensen ondermijnen door te hoge prijzen te hanteren voor medicijnen. Deze zijn vaak onbetaalbaar zijn voor openbare gezondheidsdiensten.

Bijvoorbeeld, een standaard 12-weekse kuur met Pfizer’s borstkankergeneesmiddel Paclitaxel, kan worden geproduceerd voor $ 1,16 maar wordt verkocht voor $ 276 in de VS en $ 912 in het VK.

Het rapport beschrijft ook hoe de farmaceutische industrie haar economische en politieke macht gebruikt om het overheidsbeleid inzake belastingen, handel en gezondheid in hun voordeel te laten uitvallen – met name in de VS, waar de industrie elk jaar meer dan $ 200 miljoen besteedt aan lobbyisten en politieke donaties.

Nederland heeft al een aantal zinvolle maatregelen aangekondigd tegen belastingontwijking, maar om echt een einde te maken aan Nederland als belastingparadijs zijn er aanvullende stappen nodig. Zo zou Nederland er op moeten aandringen dat bedrijven transparant zijn over waar ze actief zijn en waar ze belasting betalen; Nederland moet zelf ook veel transparanter zijn over de belastingafspraken met grote bedrijven; en sterkere maatregelen nemen tegen de doorstroom van winsten via Nederland naar andere belastingparadijzen” zo stelt Berkhout.

Lees ook eens verder bij de bron: Bank Nieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
red heifer 800x445

Doom is on ;-) : ‘End of Days’ Prophecy aangekondigd door de Joodse Fundamentalistische groep gekoppeld aan de Israëlische regering

1 Rechtsstaat 3

Nu ook in Nederland: Afghaanse asielzoeker verkracht zwakbegaafd meisje, rechter straft licht zodat hij kan blijven