in ,

In feite hebben we al een negatieve spaarrente

renten 2018

De gevaarlijk lage rentestandaard blijft mijn aandacht trekken. Ik blijf de beweging van de marktrente kritisch volgen met daarbij de nodige kanttekeningen. We hebben inmiddels te maken met een negatieve spaarrente, dan maar beleggen?

0% rente

Ja hoor, we zijn er bijna. Bijna bij de 0% rente op onze spaartegoeden. Langzaam worden we gaar gekookt voor negatieve rente. Let wel, de opbrengst van de meest voorkomende spaarvormen is al negatief! Na aftrek van kosten en inflatie teren we duidelijk in met ons spaarsaldo. Daarom kunnen we gerust spreken van een negatieve rentestandaard. Ik vind deze ontwikkeling buitengewoon zorgelijk, vooral voor ons particuliere rekeninghouders! Steeds meer calculerende burgers kiezen voor andere alternatieven, zoals beleggen of edele metalen. Het zoeken naar meer rendement zit nu eenmaal in ons bloed.

Maar beleggen in de onberekenbare financiële markten is uitermate riskant voor de kleine spaarders die vaak een groot deel van hun spaarcenten in handen geven van vermogensbeheerders die altijd een hoger rendement beloven. Ondanks de waarschuwing dat behaalde rendementen geen garantie zijn voor de toekomst. Het lijkt er op dat we op een historisch keerpunt zijn aanbeland in het huidige monetaire tijdperk. De omslag van positieve spaarrente naar negatieve. Hoe gevaarlijk deze omschakeling is gaan we zeker meemaken. Het is een nieuw fenomeen waarvan we mogen verwachten dat een dergelijk verschijnsel fout afloopt.

Negatieve spaarrente: Nieuw tijdperk met nieuwe risico’s

Het feit dat spaarders zich langzaam bewust worden van een omgekeerde rentecurve betekent dat we automatisch een tijdperk ingaan met dreigende risico’s. De enorme geldschepping wat centrale banken doen door middel van een reeks van renteverlagingen en het opkopen van risicovolle leningen van verlieslatende banken heeft geleid tot een ongekend hoge schuldenbergDe mondiale schuldenberg bedroeg afgelopen jaar zelfs 233 biljoen dollar(=12 nullen!!!) Zelfs meer dan verdubbeld in vergelijking met de kredietcrisis van 2009. Daar tegenover staat nog wel een toegenomen spaarquote doordat eeuwenlang de overtuiging overheerste dat je reserves achter de hand moet houden. Nu, anno 2018,  gaan we door de lage rentevergoeding(feitelijk al negatief) met ons allen interen op de reserves die we juist zo zuinig bij elkaar gespaard hebben. En dat gaat zeer doen. Dus zoeken we naar alternatieven. Wanneer de eerste durfallen zijn overgestapt naar risicovolle beleggingen met een hoger rendement volgen er meer schapen over de dam. Het werkt aanstekelijk. We gaan er bijna automatisch in mee. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je niet mee zou doen.

Gouden tijden voor beleggingsadviseurs

Het feit dat veel particulieren nu hun heil zoeken in aandelen is waarschijnlijk mede de oorzaak van de langdurige aandelenrally vanaf de instorting in 2009. We zien dat juist nu ervaren beleggers (Buffet) er uitstappen omdat ze de boel niet meer vertrouwen en precies dan stappen wij onnozele en onervaren burgers in om toch nog voor ons spaargeld rendement te ontvangen in de vorm van dividend en de winst bij verkoop van je aandelen. Zo ging dat altijd wanneer een beurscrash aanstaande was. Het feit de huidige stijgende trend op de beurs langer duurt dan gemiddeld wordt heel eenvoudig veroorzaakt door de lage centrale rente. Zo simpel is dat. Het geld van de grote massa wordt nu als een magneet aangetrokken door de lokkertjes van beleggingsadviseurs die rendement in het vooruitzicht stellen. Het is de grote verleiding van de mens waaronder we met ons allen lijden. Zoals we altijd op jacht zijn naar koopjes en aanbiedingen, zo zullen we ook altijd zoeken naar rendement voor ons geld dat we nu nog niet willen uitgeven maar bewaren voor eventueel onheil.

Manipulatie van de vrije markteconomie

De mensheid heeft zich aangeleerd om het overtollige geld te bewaren op een bank die daarvoor een vergoeding geeft in de vorm van spaarrente. Vervolgens heeft de bank een verdienmodel door ons geld tegen een hogere rente uit te lenen. Zo is het in onze lange monetaire geschiedenis altijd geweest. En zo hoort het onder normale omstandigheden ook te zijn, althans in een samenleving die leeft in een vrije markteconomie. Nu zien we door voortdurend ingrijpen van centrale banken en overheden een contraire ontwikkeling waarbij we ons zouden moeten afvragen of dit nu wel een gunstige uitwerking heeft. Nou ja, voor op de korte termijn eerst wel. Uiteraard is de uitwerking op de lange termijn uitermate ongunstig. Het manipuleren van een vrije markteconomie is in de geschiedenis van ons monetaire tijdperk altijd afgestraft met een langdurige recessie die vaak ontaardde in een depressie.

Loopt verdienmodel banken ten einde?

Maar waarom draait onze economie nu nog op volle toeren? Het is de enorme kunstmatige maatschappelijke beïnvloeding van centrale banken die met gratis geld de mondiale schuldenberg oppompen naar een onhoudbaar niveau. Een zeer wankel niveau wat we spoedig gaan merken. Het vertrouwen van spaarders in hun banken zal omslaan in wantrouwen en binnen afzienbare tijd krijgen banken daar last van nu klanten gaan zoeken naar alternatieven. Vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard. De eeuwenoude verworven status van de vertrouwde bank kan in tijden van tegenspoed snel afbrokkelen. Het verdienmodel van onze systeembanken gaat er aan wanneer rekeninghouders hun geld opnemen en investeren in alternatieve beleggingen. Er zijn genoeg fondsen die het werk voor de particuliere beleggers opknappen. Het kost wat maar onder de streep houd je nog wat over, althans in de huidige stierenmarkt(maar ik zie al beren op de weg). Bij de bank is het resultaat onder de streep negatief. Kijk eens  hoeveel er momenteel door vermogensbeheerders geadverteerd wordt. Altijd aan het einde van een periode van hoogconjunctuur worden particulieren tot het laatst toe overgehaald om te gaan beleggen. Juist nu we geen rente meer ontvangen zullen twijfelaars over de schreef gaan. Berouw komt na de zonde.

Schuldafschrijving zorgt voor armoedeval

0% rente, of eigenlijk negatieve spaarrente, zal makkelijk een beurscrash tot gevolg kunnen hebben. Simpelweg doordat er sprake is van een grote onbalans in het huidige monetaire tijdperk. De grootste schuldenberg sinds mensenheugenis met de laagste rente. Tegenover een recordbedrag aan uitstaande vorderingen op de debetzijde van de balans van de één staat een recordbedrag aan schulden op de creditzijde van de ander. Het naar een natuurlijk evenwicht terugbrengen van deze onbalans gaat ontegenzeglijk ten koste van grote verliezen. Het begint langzaam maar geleidelijk aan worden meer schuldenaren nalatig door te hoog opgelopen schuld. Schuldenworden door faillissementen noodgedwongen op de balansen van de schuldeisers afgeschreven. Het verspreidt zich als een inktvlek doordat de armoedeval van de schuldenaren de economie doet krimpen met automatisch lagere omzetten bij ondernemers en bedrijven waardoor als een kettingreactie steeds meer bedrijven nalatig blijven en failliet gaan. De bekende neerwaartse spiraal. Het is een optelsom van narigheden met een geweldig boemerangeffect op de mondiale economie. Boem is ho!

De grote verliezers: banken en pensioenfondsen

We hoeven niet voor hogere wiskunde of economie te hebben gestudeerd om te begrijpen welk effect deze enorme afschrijving op schuldpapier zal hebben op de bezitters van schuldpapier. Er staat voor biljoenen op de balansen van grote beleggers zoals banken en pensioenfondsen. Te samen met deze grote fondsen zullen ook de laat ingestapte particuliere beleggers grote verliezers zijn. Dit is een doemscenario in deze 21-ste eeuw wat ongetwijfeld niet meer lang in de tijdlijn kan worden doorgeschoven door de centrale banken die in paniek de rente verder gaan verlagen naar negatief. Men zou dit als laatste redmiddel kunnen proberen maar op een gegeven moment is de laatste reddingsboei van het reddingsbootje vergeven wanneer de drenkelingen in aantal te groot zijn. Velen  verdrinken in de enorme draaikolk van schuldpapier.

Lees ook eens verder bij de bron: Biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
markt

Steeds meer bestrijdingsmiddelen in voedsel

5f98c855 67b8 4b1c 91c3 f6c2addc59c1

BAM! Huishoudens door BTW-verhoging volgend jaar 300 euro duurder uit