in , , , , ,

Filantroop George Soros: “Europa is aan zijn einde” door “wil van het volk”

sorosentimmermansenjuncker

De EU staat voor instorting, schrijft miljardair George Soros in een gastpost. “Europa aan zijn einde” zou kunnen zegevieren in de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei. Daarom is het nu het moment om de “slapende pro-Europese meerderheid” wakker te schudden.

De Amerikaanse miljardair speculant George Soros, die ook vaak in de mainstream media genoemd als een filantroop, heeft in een artikel voor het nieuwsportaal MarketWatch eerder gewaarschuwd dat Europa op de rand van een nachtmerrie.

Europa – wat betekent dat de Soros altijd de Europese Unie betekent – is op weg naar de vergetelheid. Als de Europese volkeren nog niet wakker zijn geworden, gaat de EU in 1991 de weg van de Sovjet-Unie. Noch de burgers noch hun politieke leiders begrijpen dat we ons in een “revolutionair moment” bevinden en dat de toekomst volledig open is.

De meesten zouden aannemen dat de toekomst altijd hetzelfde is als het heden, maar dat hoeft niet zo te zijn. De Europese verkiezingen in mei 2019 vormden een keerpunt, maar volgens Soros hadden de “anti-Europese troepen” een competitief voordeel bij de stembus. De redenen van de miljardair hiervoor zijn het verouderde partijsysteem, de praktische onmogelijkheid om EU-verdragen te veranderen en het gebrek aan middelen om leden te disciplineren die de grondbeginselen van de EU hebben overtreden.

Als gevolg hiervan kijkt Soros, te beginnen met Duitsland, naar de situatie in sommige landen. De unie tussen de CDU en CSU werd in twijfel getrokken door de opkomst van de AfD en onhoudbaar gemaakt, de houding van de Unie tegenover de EU nu ambivalent. Desalniettemin is de situatie in Duitsland allesbehalve hopeloos, omdat de opkomst van de AfD in de peilingen is gestopt en de Groenen als “de enige consistent pro-Europese partij” in de lift zitten.

In Groot-Brittannië voorkomt een verouderd partijsysteem de uitdrukking van de “wil van het volk”. Voor Soros kan dit alleen maar zijn dat de Brexit is omgekeerd of verzoend met hem.

Italië bevindt zich ook in een slechte situatie. Hier heeft de strikte uitvoering van de Dublin-overeenkomst door de EU de werkelijk “pro-Europese” kiezers in de armen van de “anti-Europese” partijen gebracht. Immers, verzamel gewoon een lijst met “pro-Europese” troepen. Een soortgelijke reorganisatie van het partijenstelsel ziet Soros in Frankrijk, Polen en Zweden.

De EU-brede allianties met partijen zien er niet beter uit. Vooral de Europese Volkspartij ontmoet de toorn van Soros. Dit is niet principieel omdat het de Fidesz-partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán niet heeft uitgesloten. Soros en Orbán hebben een bijzonder diepe afkeer.

Aan het einde van zijn bijdrage eist Soros dat de EU wordt behouden door het radicaal opnieuw uit te vinden. Nogmaals, hij zoekt een vergelijking met de Sovjet-Unie: het huidige EU-leiderschap lijkt op het Politbureau tijdens de ineenstorting van de USSR.

Soros stelt voor de EU te redden van zijn interne en externe vijanden – hier, hoewel niet genoemd, kan Rusland worden bedoeld – twee stappen voorwaarts. Ten eerste, erken de omvang van de dreiging die ze vertegenwoordigden. Ten tweede moet men “de sluimerende pro-Europese meerderheid wakker maken” om de grondslagen van de EU te verdedigen.

De bijdrage van Soros is om verschillende redenen interessant. Ten eerste lijkt het erg moeilijk om de situatie van de EU te beoordelen, zelfs als er sprake is van dramatisering. Ten tweede is het opvallend dat Soros het sociale aspect volledig negeert en niet aanpakt hoe EU-burgers de invloed van de EU en haar beleid ervaren.

Ten derde lijkt hij het vertrouwen te hebben verloren in een groot deel van het spectrum van partijen die de EU daadwerkelijk dragen. De nabijheid van de Groenen kan echter nauwelijks verbazen. Ten vierde en ten slotte is het duidelijk dat Soros twee keer vergelijkingen met de Sovjet-Unie maakt in zijn beschrijving van de toestand van de EU. Tot nu toe waren dergelijke vergelijkingen populairder bij de critici van de EU en werden eerder als illegaal beschouwd onder vrienden uit de EU.

Lees verder bij de bron: Stop de Bankiers

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
euro 1560863313

Raad van State adviseert impliciet opstappen uit eurozone

mensensmokkel

Video met bewijs! NGO’s en mensensmokkelaars werken heel intensief samen