Regelmatig komen berichten voorbij over witwaspraktijken en belastingontduiking in allerlei sectoren van de Nederlandse economie. Behalve dat het zwarte geld rondtolt bij sluwe vastgoedmagnaten, de cannabissector, de horeca en zelfs onze grootbanken doen ook wij particulieren en ZZP’ers braaf mee. Het is een maatschappelijk fenomeen wat we eigenlijk niet eens meer onderkennen als een probleem. Ontstaan vanuit een buitensporig hoge belastingdruk.
Te hoge belastingdruk
De discussie over het repressieve fiscale klimaat is in veel landen een heet hangijzer. En net als bij de repressieve klimaatheffingen proberen we ook massaal onder de onderdrukking van hoge fiscale lasten uit te komen. Een volkomen menselijke reactie van de doorsnee burgers, zeg maar gerust de grote massa. Het is natuurlijk van alle tijden dat mensen onder diverse vormen van onderdrukking proberen weg te glippen.
Opeenstapeling van heffingen
Mijn indruk is dat we in deze 21ste eeuw een eigentijdse vorm van onderdrukking beleven. Was het vroeger de slavernij, nu is het de financiële repressie.
Ongemerkt zijn we een tijdperk van financiële slavernij ingemoffeld. Onze sociale verzorgingsstaat kost natuurlijk handen vol geld. De Rijksoverheid heeft daarin de plicht om die in goede staat te houden en heft daarvoor allerlei belastingen. De gemeentelijke overheden doen daar nog wat bij in de vorm van gemeentelijke heffingen. Het milieu en het klimaat gaan nu ook driftig meedoen waardoor de komende jaren een veelheid van heffingen op de samenleving afkomt. Maar de slimme mens van deze 21ste eeuw is inventief en probeert op allerlei manieren onder de huidige zware financiële repressie uit te komen.
Het grijze circuit
Zowel op het hogere niveau, de vastgoedmagnaten en sluwe bankiers, alsmede onder ons burgers/consumenten trachten we allemaal wel ergens onderuit te komen. De onderlaag van de samenleving weet goed de weg te vinden om kwijtschelding van de diverse rijksbelastingen en gemeentelijke heffingen aan te vragen. En de tussenlaag, middenklasse en ZZP’ers doen hun uiterste best om een zakcentje bij te verdienen zonder opgaaf daarvan in de aangifte inkomstenbelasting(IB). Dat is het zogenaamde grijze circuit. Er gaat heel veel geld in het rond waar de fiscus geen vat op heeft.
Van je familie moet je ’t hebben
Hoeveel vaklieden doen er niet klusjes voor particulieren, vaak in de familie- en kennissenkring. En ontvangen hun vergoedingen voor de verrichte arbeid, c.q. diensten direct handje contantje waarbij geen nota wordt overlegd. Zo worden door veel klussers duizenden euro’s binnen geharkt die niet in de aangifte IB worden opgegeven. De fiscus kan daar geen controle op uitoefenen. Gewoon onmogelijk, kost teveel inzet van personeel wat er niet is, en zou haast leiden tot privacy schending vanwege in te stellen controles die doordringen tot ongeveer in de comfortzone.
Contant zonder BTW
Wanneer een ZZP’er een klus verricht voor een ondernemer dan verlangt de opdrachtgever een rekening met BTW die deze ondernemer graag in zijn administratie opneemt, mede ter verrekening van de voorbelasting(btw). De kosten gaan ten laste van de winst en dat scheelt een stukje IB. De ZZP’ers die een relatief klein klusje verrichten voor een particulier weten dat deze particulier geen administratie voert die door de fiscus wordt gecontroleerd. Een contante betaling is voor beide partijen lucratief want het scheelt bij de opdrachtgever een stukje BTW en de klusser een stukje IB. Op deze manier tolt er in het grijze circuit heel veel geld rond wat de fiscus niet ziet. Of het schadelijk is voor onze economie betwijfel ik. Dit geld houdt de consumptie mooi op gang waardoor met een omweg het geld via de BTW vanzelf wel in de schatkist rolt.
Afschaffen cashgeld
Toch is het gemis van geregistreerde inkomsten één van de redenen dat overheden streven naar afschaffing van het contante geld. Zowel centrale banken, systeembanken, alsmede het Ministerie van Financiën zien niets liever dan dat er alleen nog digitaal betalingsverkeer bestaat. Dat betekent een 100 procent controle op alle transacties tussen alle rekeninghouders. Er wordt al volop propaganda gemaakt en burgers worden gehersenspoeld. We worden gedwongen om te denken dat cashgeld gevaarlijk is. Je kunt onderweg of thuis van je contanten worden beroofd. De pinautomaten worden massaal gekraakt door gehelmde scooterrijders. En koffers vol geld, en zelfs menselijke ingewanden volgepropt met capsules met waardevolle inhoud, absoluut niet bedoeld tegen diarree, gaan ongecontroleerd onze grenzen over.
Bye bye cash
Al deze contanten vormen een groot deel van ons grijze en zeker het zwarte circuit. Het gaat mogelijk om honderden miljarden die buiten het officiële circuit om niet worden meegeteld bij ons BBP. De overheid wil niet voor niets het cashgeld verbannen en via controle op digitale transacties het witwassen van crimineel geld en het grijze circuit aan banden leggen. Dat levert flink wat extra op in het laatje van de schatkist en zou ons nationale BBP met wat procentjes verhogen.
Big Brother
Tegen belastingontduiking valt zeker wat te zeggen, vooral ter voorkoming van witwassen van criminelen. Maar wanneer de gewone burger, zeg maar de ‘grijze massa’, zijn zogenaamde grijze circuit wordt afgenomen door cashgeld in de ban te doen, dan zou de belastingdruk juist nog meer toenemen. Niets kan de overheid meer ontgaan als de computers van de fiscus alle banktransacties scannen op het geldverkeer tussen personen en bedrijven. Big Brother in groot formaat. Met de huidige ontwikkelingen gaan we langzaam die kant op. Misschien wel versneld als op gegeven moment het fiat geldsysteem gaat wankelen onder druk van de mondiaal recordhoge schuldenberg. Centrale banken studeren al lang achter de schermen op de invoering van een nieuw online betalingssysteem, mogelijk gebaseerd op de blockchain technologie van de cryptomunten. Op alle fronten wordt toegewerkt naar totale controle.
Overgeleverd aan de cybercrime
Maar of we de smoes moeten accepteren dat het allemaal is bedoeld ter bestrijding van de misdaad, daar heb ik moeite mee. Een makkelijke smoes nogal, want de misdaad tiert inmiddels welig op ons internet. Ook via onze mailbox kunnen we op sluwe wijze worden beroofd. Velen schamen zich dood dat ze er in zijn getrapt en durven hun stommiteit niet te melden. Banken, politie en de FIOD hebben hun handen vol aan de cybercrime. Dus wat dat betreft kan de smoes in de kast dat cashgeld moet worden verbannen om de misdaad daarmee uit te sluiten. Nonsens! De online oplichting groeit onrustbarend.
Overheid en Multinationals, de nieuwe slavendrijvers
Het gaat allemaal om “Big Brother is watching you.” Niet meer en niet minder. De ICT lijkt te werken ten voordele van overheden en multinationals. Moderne slavernij dus. De mens is als het ware eigendom van overheden en Tech-bedrijven. Sociale media met al z’n ingebouwde apps zijn een prachtig controlemiddel. En we gaan er als schapen in de kudde in mee. (Overigens heb ik de voor- en nadelen van de cryptocurrency met betrekking tot veiligheid en onder toezicht stellen van de overheid in deze column niet meegenomen. Ik zou collega-auteur Joost willen vragen daarover in een reactie hieronder wat te willen schrijven. Zelf ben ik geen ingewijde in de crypto-materie).