in , ,

Frankrijk verbiedt controversiële onkruidverdelger Roundup Pro 360 na gerechtelijke uitspraak en biedt ruimte voor meer

14925723560 1a031ca773 roundup e1456394987156

De Franse autoriteiten hebben dinsdag officieel de verkoop van een vorm van controversiële onkruidverdelger Roundup verboden na een uitspraak van de rechtbank dat toezichthouders geen rekening hebben gehouden met veiligheidsproblemen bij het opruimen van het veelgebruikte herbicide.

Roundup, eigendom van Bayer in Duitsland na de aankoop vorig jaar van de Amerikaanse agro-gigant Monsanto, bevat glyfosaat waarvan milieuactivisten en andere critici lang hebben gedacht dat ze kanker veroorzaken.

Het Franse voedsel- en milieuveiligheidsagentschap ANSES zei in een verklaring dat de verkoop van Roundup Pro 360 vanaf dinsdag werd verbannen na een uitspraak van de rechtbank eerder op de dag.

“De verkoop, distributie en het gebruik van Roundup Pro 360 zijn vanaf vandaag verboden.”

Gezondheid risico’s

Een administratief tribunaal in Lyon, Zuidoost-Frankrijk, oordeelde dat ANSES meer gewicht had moeten toevoegen aan potentiële veiligheidsrisico’s bij het autoriseren van het gebruik van Roundup Pro 360 in maart 2017.

ANSES zei dat het “de uitspraak van dichtbij aan het onderzoeken was”.

Milieuactivisten juichen de uitspraak toe en haalden een onderzoek uit 2015 door een agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat concludeerde dat glyfosaat “waarschijnlijk carcinogeen” was aan.

Het is een belangrijke uitspraak, omdat het uiteindelijk alle versies van Roundup zou moeten omvatten, aangezien de rechtbank bepaalde dat alle producten met glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend zijn,” zei Corinne Lepage, een advocaat van het onderzoeksinstituut voor genetica van CRIIGEN.

De Europese Unie heeft de vergunning voor glyfosaat in november 2017 vijf jaar verlengd, maar president Emmanuel Macron heeft beloofd het gebruik in Frankrijk tegen 2021 te verbieden.

In augustus beval een rechtbank in Californië Bayer om $ 78 miljoen te betalen aan een tuinman met terminale kanker die beweerde dat hij niet voldoende was geïnformeerd over de vermeende gezondheidsrisico’s.

Het bedrijf doet beroep op de uitspraak en zegt dat wetenschappelijke studies de veiligheid van glyfosaat hebben bewezen.

Glyfosaat wordt gebruikt in onkruidverdelgers gemaakt door verschillende bedrijven en is momenteel het meest gebruikte herbicide over de hele wereld.

Lees verder bij de bron: france24.com

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
rt docu mh17 a year without trut e1547641955588

Over en sluiten: Raad van State ramt de deksel op Rutte’s MH17 doofpot

moon 1547561172

Die Chinese plantjes op de maan? Die hebben de nacht niet overleeft