in ,

Gaat Griekenland de zomer van 2015 overleven?

Ondanks dat Griekenland afgelopen week op tijd 757 miljoen aan het Internationaal Monetair Fonds () heeft terugbetaald, is het maar de vraag of Griekenland de zomer van 2015 financieel zal overleven. De zullen namelijk in de komende maanden met nog veel euro's en economische hervormingen op de proppen moeten komen om een bestaan binnen de en euro te kunnen handhaven.

Salarissen en aflossingen

De eerste horde zal door Griekenland aan het einde van deze maand moeten worden genomen. Dan zal de Griekse overheid namelijk 1,5 miljard euro aan pensioenen en ambtenarensalarissen moeten uitbetalen. In juni zijn er dan weer een aantal aflossingen aan het IMF. Op 5 juni €299 miljoen, op 12 juni €335 miljoen, op 16 juni €558 miljoen en op 19 juni €335 miljoen. Bij elkaar een slordige 1,5 miljard euro in 2 weken tijd. In juli moet Athene dan nog €447 miljoen betalen aan het IMF en op 1 augustus nog eens €174 miljoen. Je zou zeggen, genoeg aflossingen, maar dit is pas zo'n 20% van de totale aflossingen die het land de komende maanden staat te wachten.

€6,7 miljard naar Draghi

Het grootste deel aan aflossingen zal plaatsvinden in juli en augustus. Griekenland zal in juli 3,5 miljard euro aan de ECB moeten terugbetalen en in augustus moeten ze nog eens 3,2 miljard op de bankrekening van Draghi storten. Hoe lang kan Griekenland de enorme schuldenlast nog volhouden? Steeds meer politici en economen denken dat een default in de lucht hangt. Dat was echter in 2011 en 2012 ook het geval en toen werd Griekenland ook steeds maar weer gered op het allerlaatste moment.

Stand van zaken

De hoge heren zetten dus nog steeds alles op alles om Griekenland binnen de eurozone te houden. Sinds 2010 is er voor 240 miljard in de vorm van financiële hulp en bailouts richting Griekenland gegaan. Om een nieuwe zak te ontvangen (van ongeveer €7,2 miljard) zal de radicaal linkse Griekse regering van Tsipras eerst rigoreuze economische hervormingen moeten doorvoeren.

Spaghettiplan

De onderhandelingen met de internationale geldschieters verlopen echter uiterst moeizaam. De Grieken krijgen veel kritiek op hun ‘Spaghettiplan' en deze aanpak van de problemen zal het Troika verder doen laten twijfelen over de toekomstige hulp aan Griekenland. Ook journalisten zijn het wel beu, want hoeveel ‘cruciale deadlines' die achteraf toch geen deadline blijken kan een journalist verdragen?

Economische groei zwakt weer af

Met de Griekse gaat het de laatste kwartalen weer slechter, na een korte opleving. De Europese Commissie heeft de groeiverwachtingen van de Griekse economie in 2015 naar beneden bijgesteld van 2,5% naar 0,5%. In het 1e kwartaal was de groei slechts 0,3%. In april had Griekenland te maken met2,1% deflatie.

griekse groei

Pappen en nathouden

De economische effecten van de bailouts zijn eigenlijk gewoon slecht en daarom wordt de twijfel over meer steun steeds maar groter. Het blijft maar doormodderen met Griekenland, terwijl bij een default in 2011 en een herintroductie van de Drachme, plus een forse devaluatie, de economische problemen wellicht nu een stuk minder zouden zijn. Een klein lichtpuntje is dat het werkloosheidspercentage al een half jaar gestaag afneemt, echter is nog steeds meer dan een kwart van de Grieken werkloos

Graadmeter?

Het lijkt overigens nog altijd een kwestie van tijd, voordat het doek valt voor Griekenland. Zerohedge had nog een leuk mogelijke graadmeter van een Grexit. De beurskoers van een Canadese gelddrukkerij, genaamd Fortress Paper, explodeerde afgelopen week na geruchten over een grote order (lees: een mogelijke partij Drachme biljetten). Goed deze koers in de gaten houden dus komende tijd.

 

Lees verder via: Biflatie.nl

Photo by Gilmoth


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Whahaha, echt? Onderzoek: meerderheid Nederlanders voor landelijke DNA-database

De onderhuidse chip, van fabel tot feit…