in , , ,

Gaat Rutte akkoord met fors hogere EU rekening Nederland?

5f98c855 67b8 4b1c 91c3 f6c2addc59c1

En, wat een verrassing: meneer vraagt om meer geld. De Brexit zal vanaf 2020 een stevig gat in de EU-begroting gaan slaan, en besparen – bijvoorbeeld op landbouwsubsidies die sowieso desastreus zijn geweest voor sommige landen die ze niét kregen – is geen optie:

Financiële loopgravenoorlog EU begint bijna. Gaat Rutte akkoord met fors hogere rekening Nederland?

Brussel wil meer, meer, meer geld. En wel meteen.

De Europese Commissie wil dat alle lidstaten vanaf 2021 meer geld aan Brussel overmaken. Volgens EU-commissaris Oettinger krijgt de Europese Commissie steeds meer taken. Het huidige budget is te laag om al die taken uit te voeren, zegt hij. Als ze meer van ons willen, dan moeten ze ons daar ook het geld voor geven.

Nu dragen de EU-landen gemiddeld nog minder dan 1 procent van het bruto nationaal inkomen aan Brussel af. Oettinger wil dat laten stijgen. De begroting moet uitkomen tussen 1,1 en 1,2 procent. Volgens de Commissie is het nog niet precies in te vullen, omdat nog niet duidelijk is hoeveel alle nieuwe taken gaan kosten.

Aankomende vrijdag barst het miljoenenspel weer los. Nee, ik heb het niet over een mooi sporttoernooi, maar over de aanstaande Europese top. EU leiders gaan deze week namelijk voor het eerst weer met elkaar in conclaaf over een nieuwe “meerjarenbegroting” voor de Unie. Die begroting voorziet Brussel voor de periode van zeven jaar van financiën. Tijdens de onderhandelingen, die vrijdag dus beginnen maar wel vijf maanden zullen duren, wordt bepaald wie wat betaalt en wie wat krijgt.

De afgelopen jaren heeft Nederland jaarlijks ongeveer 5 miljard euro netto betaald aan de EU. Netto, omdat we meer over hebben gemaakt, maar altijd een deel van dat geld terugkrijgen. Dat — 5 miljard — is een fors bedrag, maar als het aan Brussel ligt is het nog lang niet genoeg. De Europese bureaucraten willen namelijk veel meer geld krijgen. En snel een beetje.

Op dit moment heeft de EU een budget van 1.000 miljard euro voor de periode 2014-2020. Dat is een enorm bedrag voor een Unie die zogenaamd bedoeld is om de handel te promoten, maar ja, helaas is dat al lang het doel niet meer van de EU. De EU heeft de ambitie om de Verenigde Staten van Europa te worden. Daar is veel meer geld voor nodig dan een magere (!) 1.000 miljard euro voor zeven jaar.

En dus zal geëist worden dat de EU meer geld krijgt. Nederland krijgt daar ongetwijfeld de rekening van. Maar er is nóg een reden dat “wij” meer zullen gaan betalen: het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU slaat een gat van maar liefst 13 miljard euro per jaar in de EU-begroting. Dat gat moet, wat Brussel betreft, opgevuld worden. En raad eens door welke landen dat gedaan dient te worden?

Natuurlijk roepen premier Rutte en het huisblad van zijn VVD — De Telegraaf — dat hij daar niet (zomaar even) mee akkoord gaat, maar hé, je moet wel héél naïef zijn om dat te geloven. “Geen cent voor Griekenland.” Wie herinnert zich het niet?

Lees ook eens verder bij de bron: Stop de Bankiers

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
eb3cb30c28f0093ecd0b470de7444e90fe76e7d410b014409cf1c1 640 media

Media dagvaarden EU om beschuldiging nepnieuws

euro 447209 1280 620x195

D66: extra geld naar EU niet uit te sluiten