in , ,

Gebroken hartsyndroom en kanker hebben met elkaar te maken, zeggen wetenschappers

jclk8888 / Pixabay

Wat kan gemeen hebben met een gebroken hart? Onderzoekers zijn dat aan het uitzoeken.

Het syndroom van een gebroken hart is een reëel iets, hoewel het ook stress-geïnduceerde cardiomyopathie of Takotsubo-cardiomyopathie wordt genoemd. Het wordt geactiveerd door intens stressvolle situaties, zoals het verliezen van een geliefde.

Weet je hoe sommige koppels binnen een paar dagen na elkaar sterven? Dat is een voorbeeld van het syndroom. Symptomen zijn onder meer plotselinge pijn op de borst, veroorzaakt door de toename van stresshormonen.

En nu, nieuw onderzoek gepubliceerd in de Journal of the American Heart Association zegt dat gebroken hart syndroom kan worden gekoppeld aan kanker.

De studie, gepubliceerd op woensdag, vond dat één op de zes mensen met het syndroom van een gebroken hart ook kanker kreeg – en dat ze meer kans hadden om binnen vijf jaar na hun diagnose te sterven, in vergelijking met mensen zonder het syndroom van een gebroken hart.

Onderzoekers wijzen er snel op dat de relatie tussen het hartfalen en kanker nog niet volledig is onderzocht. De studie ging van start met dat proces door gegevens te bekijken van meer dan 1600 patiënten met het syndroom van een gebroken hart.

Maar de onderzoekers vonden geen oorzaak, alleen dat er een verband bestaat tussen de twee.

Lees verder bij de bron: CNN


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Plopsaland op de vingers getikt in genderwaanzin voor moeder- en vaderdagacties: ‘Discriminerend!’

Partijen staan open voor grotere anonieme giften dan wettelijk is toegestaan