in ,

Geen belastingparadijs: ‘Nederland belangrijk in belastingontwijking’

sluit nog altijd veel geheime belastingdeals met multinationals. Daarmee blijft ons land een van de belangrijkste landen in als het gaat om internationale belastingontwijking, ook al zegt het steeds belastingontwijking te willen aanpakken.

Dat staat in een nieuw Europees rapport, waaraan de Nederlandse onderzoeksstichting SOMO heeft meegewerkt.

Volgens de onderzoekers neemt het aantal geheime belastingafspraken nog steeds toe in Europa. Nederland was vorig jaar met 236 deals zelfs goed voor een derde plek. Alleen België en sloten er meer af.

,,Ten opzichte van vorig jaar zijn er door de , onder Nederlands voorzitterschap, wel stappen in de goede richting gezet om belastingontwijking te bestrijden, maar Nederland heeft in eigen land bitter weinig gedaan om zijn rol als facilitator van belastingontwijking aan te pakken”, aldus Jasper van Teffelen van SOMO.

Hij wijst er ook op dat Nederland niet bereid is om zijn ,,eigen kroonjuwelen” aan te pakken, zoals de deelnemingsvrijstelling.

De onderzoekers wisten in Europa als geheel 1444 geheime deals met multinationals te achterhalen. Of met al die afspraken ook daadwerkelijk belasting wordt ontweken, is niet duidelijk. Het kunnen ook ,,legitieme” deals betreffen die het voor de bedrijven helder maken hoeveel belasting ze moeten betalen.

Onthullingen over belastingontwijking deden de laatste jaren veel stof opwaaien. De eiste onlangs ook dat miljarden euro's aan eerder toegekende belastingvoordelen terugvordert van . Voor Nederland speelt een vergelijkbare zaak met Starbucks. Daarover loopt nog een zaak bij het Europese Hof.

Volgens het ministerie van Financiën wordt er in de afspraken met bedrijven niets over de hoogte van de belastingaanslag afgesproken. ,,Bedrijven kunnen zekerheid vooraf vragen over de wijze waarop de Belastingdienst hun activiteiten fiscaal beoordeelt.

De door de Belastingdienst verleende zekerheid vooraf, een zogeheten ruling, is volledig in overeenstemming met wetgeving, beleid en jurisprudentie'', laat het ministerie in een reactie weten.

Lees verder via de Bron: Europa Nu


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Eén maand Pizzagate, door elite onderdrukt Pedoschandaal of Fake News?

Benelux kampioen geheime belastingdeals