in , ,

Gemeente A’dam spitte Facebook van hangjongeren door

De gemeente heeft het Facebookgebruik van tientallen overlastgevende jongeren laten onderzoeken om te kijken met wie ze in contact stonden en waar ze het over hadden. De gemeente hoopte zo ook „interessante figuren” te ontdekken die nog niet in beeld waren.

De gemeente handelde daarbij in strijd met de hen bekende regels. Dat blijkt uit interne stukken die zijn vrijgegeven na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Het op sociale media observeren van jongeren ging veel verder dan de gemeente eerder in NRC toegaf. Ook de raad is verkeerd geïnformeerd. Eind 2015 analyseerde de gemeente 64.540 Facebookprofielen om te achterhalen welke online contacten 126 overlastgevende jongeren in Amsterdam-Zuid hadden.

Een jaar later werden bijna 7.000 Facebookconnecties van 36 leden van een jongerengroep in stadsdeel Noord onderzocht.

De gemeente ontkende eerder na herhaaldelijke vragen van NRC dat er was gekeken naar de inhoud van de profielen. Alleen het aantal onderlinge online verbanden tussen overlastgevers zou zijn geteld. Ook werd ontkend dat was geprobeerd om jongeren te ‘ontdekken’ die nog niet in beeld waren.

Maar de Facebookanalyse ging veel verder, zo blijkt ook uit de onderzoeksvragen van het door Amsterdam ingeschakelde databedrijf: „Wie communiceert met wie? Waar hebben de probleemjongeren het over? […] Wat zijn hun drijfveren/doelen? Zijn er trends te achterhalen op het gebied van onderwerp, taalgebruik, communicatietijden, groeperingen etc.?”

In een gesprek erkent de verantwoordelijke stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel () van Amsterdam-Zuid dat in strijd met de regels is gehandeld. „Dit hebben we niet goed gedaan, we hebben de geschonden.”

Alles bij de bron; NRC

Lees ook eens verder bij de bron: Gemeente A’dam spitte Facebook van hangjongeren door


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wordt Wakker
2 jaren geleden

En zo gaat het iedere keer weer …. Het blijkt dus in de praktijk dat privacy niet bestaat. Dus laten we de regel maar omdraaien en stellen dat alle informatie niet vertrouwelijk wordt behandeld en aan iedereen wordt gegeven die daar om vraagt. Ook als dat internationale instanties zijn als NSA waarvan bekend is dat zij de grootste computers hebben zodat zij data uit alle bestanden wereldwijd kunnen doorzoeken.
Orwell 1984 heeft in zijn boek een waarschuwing willen geven wat er zou kunnen gaan gebeuren in de toekomst. Die toekomst is NU en de werkelijkheid is vele malen erger dan het boek weergeeft …

SD
2 jaren geleden

.
.
DEMOCRATIE

Frits
2 jaren geleden

Volgens inside info- wordt de privacy van ‘elke burger’ landlijk geschonden. Niemand controleerd het bestuur. De Rechtspraak doet dit ook -zonder controle. De Autoriteit persoonsgegevns laat dit allemaal toe.

Theo
2 jaren geleden

Na 9/11 is het gehele rechtsysteem naar de kloten geholpen. Want iedereen was [nog steeds] vanaf dat moment verdacht

GroenLinks: alle vluchtelingenschepen naar Amsterdam

Computermodel: Vanaf 2020 zal de levensstandaard fors terugvallen