in ,

Gemeenteambtenaren zonder beroepsgeheim kunnen straks het medisch dossier van je kind inzien

Dat de decentralisatie van de niet vlekkeloos verloopt, is al langer duidelijk. In een brief De brief van Van Rijn en Teeven aan de aan de Tweede Kamer bespraken staatssecretarissen Martin van Rijn (Volksgezondheid, ) en Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, ) afgelopen donderdag de voortgang van de inkoopafspraken en lopende interventies bij de transitie van de Jeugdzorg naar de gemeenten.

Uit de peiling van Jeugdzorg bleek dat 75 procent van de jeugdzorginstellingen op 1 augustus nog geen zicht had op het budget waarmee ze in 2015 moeten werken. Het voortbestaan van jeugdzorginstanties staat op het spel: zij moeten aanbesteden bij de gemeenten, omdat die vanaf 2015 besluiten waar patiënten behandeld zullen worden.

Privacy en de overheveling van de Jeugdzorg

Naast de zorgen over de tijdige afronding van de aanbestedingen, worden grote problemen verwacht met de waarborg van de privacy van jongeren die vanaf 2015 onder de Jeugdwet vallen. Casussen moeten worden besproken door het wijkteam, waarbij de zal moeten aanschuiven om medische informatie te geven, zo beschreef NRC Handelsblad afgelopen maand. Maar hoe valt dit samen met het beroepsgeheim?

De spagaat van de jeugdzorghulpverlener

Instanties in de Jeugdzorg bevinden zich dus in een spagaat: aan de ene kant moeten ze aanbesteden in hun gemeente om hun voortbestaan te garanderen, aan de andere kant staan ze machteloos tegenover de inrichting van de decentralisatie, zoals die wordt voorgeschreven door de gemeente.

De arts die we spraken gaf aan grote zorgen te hebben over de autoriteit die het wijkteam in zijn eigen regio toegedicht zou krijgen. Want stel je voor: een autistisch kind meldt zich straks ofwel bij het wijkteam, ofwel bij de huisarts voor gespecialiseerde jeugdzorg. Dan besluit het wijkteam uiteindelijk of het kind die zorg toegewezen krijgt, nadat is gekeken of er wel genoeg eigen kracht is ingezet.

Je buurman, die ambtenaar is, kan straks inzien welk jeugdtrauma de concentratiestoornis van je kind heeft veroorzaakt

Maar de mensen die dit wijkteam vormen, zijn veelal lager opgeleid dan de professionals bij de zorginstanties. De eis is dat de leden van het wijkteam mbo- of hbo-opgeleid zijn, terwijl bijvoorbeeld een psychiater twaalf jaar studeert voor zijn vak. Autisme is een moeilijk te herkennen stoornis – een stoornis die dus, als je niet voldoende bent opgeleid of ervaring hebt, makkelijk over het hoofd te zien is.

En de behandelaar levert de medische behandelinformatie aan het wijkteam – dat niet onder het beroepsgeheim valt, maar onder het privacyprotocol van de gemeente. Dat betekent dat die behandelinformatie in een (voorlopig) zwart gat terechtkomt: bij veel gemeenten bestaan nu al problemen met het formuleren van een privacyprotocol, zoals ook bleek uit het onderzoek van NRC Handelsblad. En dat betekent dat je buurman, die ambtenaar is, straks misschien wel kan inzien welk jeugdtrauma de concentratiestoornis van je kind heeft veroorzaakt.

Lees verder via Stop de bankiers.

Foto via Jean-Luc Toilet


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Kijk hoe de corrupte minister president van Oekraine door een menigte de vuilnisbak wordt in gegooid

Filmpje: Rabo-klanten gaan zich voor gek zetten en voortaan hun beeldscherm scannen