in , ,

Gemeenten laten bijstandsgerechtigden onterecht drie jaar lang bloemen vouwen in een strafkamp

In de Achterhoek hebben de gemeenten Aalten en Ouden IJsselstreek mensen met een onterecht voor een te lange periode dwangarbeid laten uitvoeren. In een koude fabriekshal hebben sommigen jarenlang bloemen moeten vouwen. Ze zeiden niets uit hun uitkering te verliezen. De werklozen die het onbetaalde werk moesten doen, worden nu door de sociale dienst ISWI gecompenseerd.

‘4 jaar reintegreren in een bloemenvouwhal is geen reintegratie meer’

De gedwongen arbeid in de gemeenten leidde tot veel . Rob Berends van De Gelderlander bracht de misstanden aan het licht. Mensen die een bijstandsuitkering kregen werden in de fabriekshal aan het werk gezet. Het werk zou een vorm van ‘reintegratie’ zijn, maar als iemand vier jaar lang bloemen moet vouwen, kun je je afvragen of het dan nog wel om reintegratie gaat?

‘Strafkamp’

Werknemers van de hal noemden de sociale dienst ook wel ‘Iswitz‘ vanwege de barre omstandigheden. Het regime in de hal werd door velen als veel te hard ervaren, ‘een strafkamp‘. Er zou een angstcultuur heersen. Werknemers begonnen anoniem met Berends, maar ook met Omroep Gelderland, te praten. De meesten durfden dat alleen anoniem, maar oud-medewerker Peter Dibbits durfde wel onder zijn eigen naam zijn verhaal te doen. Hij had werk in een sporthal geweigerd omdat hij niet iedere avond en in de weekenden wilde werken. Als straf kreeg hij twee maanden geen uitkering. “Dat voelt als chantage”, vertelt hij.

Nieuwe wetgeving

Inmiddels is er wel wat veranderd in de wetgeving. Gemeenten mogen uitkeringsgerechten nu nog maar tot een half jaar verplichten tot onbetaalde arbeid. Daarna moeten de werknemers minimaal het minimumloon ontvangen voor de verrichte werkzaamheden.

Lees verder via de Bron: npo.nl

Photo by Erfgoed in Beeld


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

EU-propaganda voor de allerkleinste EU citizens, in stripvorm!

Europa bestemd voor slagveld: VS ziet graag conflict tussen Europa en Rusland