in ,

Gerrit Hiemstra, klimaatboer van de NOS goochelt en overdrijft graag met cijfers: ‘0 graden maak ik -1 van’

Gerrit Hiemstra overdrijft altijd een beetje met zijn weersverwachtingen. Als er 0 graden voorspeld wordt, maakt hij er gewoon -1 van. Dat vertelt de weerman in gesprek met de VARAgids.

Hiemstra is een van de meteorologen van de NOS en laat tv-kijkend elke dag weer weten wat de temperatuursontwikkelingen zijn.

Af en toe dikt hij de een beetje aan. “Ik kijk naar de data die er is: als de trend is dat het wat kouder wordt, dan doe ik er een graadje af“, zegt hij.

Is dat niet een beetje raar? “Wij willen een boodschap overbrengen, bijvoorbeeld dat het de hele week droog blijft en dat het aanzienlijk kouder wordt. Dat probeer ik dan duidelijk te maken met het materiaal dat ik heb. Dus als ik wil benadrukken dat het ’s nachts gaat vriezen, dan verander je de 0 in een -1. Omdat -1 meer zeggingskracht heeft dan 0.

Feitelijk zou hij dan 0 graden moeten aangeven. “Ja. Dus je probeert met al het materiaal dat je hebt – dat zijn niet alleen getallen, maar ook de weersymbooltjes, de plaatjes die je laat zien – je te verplaatsen in wat je doelgroep nuttig of interessant vindt. Dat benadruk je.”

Lees verder bij de bron: Mediacourant.nl

Lekker goochelen met cijfers, zo kun je iedereen in een opwarmende aarde laten geloven.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Help mee JDreport.com online te houden

Rapporteren

Één reactie

Laat een reactie achter
  1. Het zou een grote bende in de wereld worden als iedereen op eigen gezag maar metingen naar eigen zin gaat veranderen. Echt, dit kan niet. We hebben al een Rutte die de boel bedondert en dat is meer dan genoeg.

Iedereen vindt er iets van, jij ook?

Europese Centrale Bank speelt verstoppertje met de controleur, Europees Parlement moet ingrijpen

Een schijnkabinetscrisis vanwege klimaatakkoord om ruimte te maken voor EU-Rutte?