in , , ,

Gevolgen van uit balans gebrachte economische cyclische patronen

eerste tekenen wereldwijde panie

Het komt overal in de natuur voor: cyclische patronen. In de jaargetijden hebben we de zomers en de winters, in ons sterrenstelsel hebben we eens in de zoveel tijd de volle maan of de sterrenregen welke altijd halverwege augustus ’s nachts in onze hemel te bezichtigen is.

Daarnaast bestaan er de nog wat complexere cyclische gebeurtenissen die zich een stuk minder regelmatig aan de oppervlakte vertonen. De ijstijd zou hiervan een voorbeeld kunnen zijn of de activiteit van de zon die in bepaalde periodes meer zonnevlammen loslaat dan anders. Toch kunnen we niet alle verschijnselen toeschrijven aan cyclussen.

cyclische patronen northern-lights-over-water

Af en toe hoor je een bericht dat we te maken hebben met de grootste sneeuwval in 20 jaar of de koudste dag in 70 jaar tijd, maar… wanneer men te maken krijgt met de warmste maand in 5000 jaar, dan mag je je beginnen af te vragen of er misschien niet iets anders aan de hand is. Wellicht dat er dan iets goed uit balans ‘gebracht’ is.

Cyclische patronen en economie

En zo wordt het misschien eens tijd om te kijken naar de cyclussen in de economie. Want ook daar bestaan cyclussen waarin bullmarkets worden opgevolgd door stierenmarkten. We zien het in aandelen, grondstoffen of vastgoed waarin vraag en aanbod elkaar bespelen. Ook op de obligatiemarkten zijn dergelijke cyclussen een algemeen fenomeen. Sinds wanneer is het de norm dat men geld uitleent en er ver in de toekomst minder voor terug zal ontvangen?

Als u 20 jaar geleden tegen uw economieleraar zou zeggen dat dit in de toekomst op grote schaal gebezigd zou gaan worden, zou u waarschijnlijk hard uitgelachen worden. Maar dan toch, voor het eerst in de geschiedenis, nog nooit eerder voorgekomen, hebben we de eerste publieke onderneming te pakken die obligaties op de markt brengt met negatieve rente! Henkel and Sanofi mocht voor dit onderdeel op de financiële spelen geschiedenis schrijven.

En hoe vaak al lezen we de afgelopen jaren “voor het eerst”, “de eerste keer dat”, “een nieuw hoogterecord” etc. En niet in slechts één sector, beste lezer! Centrale banken die negatieve rente voeren, aandelenbeurzen vestigen record op record, vermogende particulieren die moeten betalen voor het parkeren van hun vermogen, gouddepots die plotseling geen fysiek meer kunnen leveren… Er komen steeds meer nieuwe onderdelen in deze woelige financiële spelen waar record op record gezet gevestigd wordt.

volcano-eruption

Als we nu iedere dag een volle maan hebben, we geen eb meer hebben maar enkel nog vloed, het elke dag warmer wordt, en de zomer op het noordelijk halfrond niet meer stopt en de winter op het zuidelijkhalfrond niet meer eindigt, de as (helling) van de aarde elke dag door de Federal Reserve wordt bijgesteld, en de werking van het natuurlijk magnetisch veld op de polen die ons behoeden voor schadelijke stallingen van de zon, door onze grootbanken wordt verstoord met nieuw geld, dan mag u eigenlijk eens gaan beginnen met het trekken van conclusies.

De kikker laat zich langzaam dood koken daar hij de geleidelijke aanpassingen van zijn omgeving niet zal waarnemen. We blijven met zijn allen zitten en kijken totdat ons klimaat niet langer leefbaar is – het begeeft. En die dag zal komen, en ú bent gewaarschuwd.

Lees verder via de Bron: Biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
e835b70f29f6043ecd0b470de7444e90fe76e6d018b4144797f9c5 640 belasting e1474541471366

Belastingdienst heeft peop aan de wet: Datalek had ook aan belastingplichtige gemeld moeten worden

gas 1 gasflamme1

Regering en NAM verdienen ruim 400 miljard euro aan aardgas