Na Marrakech komt New York,
De stemming in New York was oorspronkelijk gepland voor januari. Maar in diplomatieke kringen is te horen dat dit zo goed als zeker vervroegd wordt en ‘zo snel mogelijk' na Marrakech zal worden gepland – in december nog. De VN willen immers het momentum van Marrakech niet verloren laten gaan en vermijden dat de discussie nog weken lang blijft aanslepen. Rekening houdend met de kerstvakantie mag je aannemen dat er in New York zal worden gestemd in de week van 17 december.
Formeel zal er worden gestemd over een resolutie waarin het pact bekrachtigd wordt. Landen kunnen voor of tegen stemmen of zich onthouden. Voor twijfelende landen, of voor regeringen die intern overhoop liggen over de kwestie, is onthouding in theorie een aanvaardbare ontsnappingsroute.
Zo bekeken is de echte, formele test voor het pact niet Marrakech, maar New York. Toch zullen in Marrakech de koppen worden geteld en zal het prestige van de aanwezige delegaties worden getaxeerd: hebben landen hun staatshoofd gestuurd, hun regeringsleider of belangrijke ministers? Voor gastland Marokko, dat sterk op de top van 10 en 11 december had aangestuurd, zou het een blamage zijn als te veel landen hun vertegenwoordiging zouden afzeggen of inkrimpen. En voor het pact zelf maakt het eveneens een wereld van verschil of er presidenten en premiers aanwezig zijn, dan wel ministers, staatssecretarissen of diplomaten.
De tegenstanders
Het is niet makkelijk om de stand bij te houden van wie nu voor en tegen het pact is, en in welke mate. Toch hebben acht landen vrij duidelijk aangekondigd dat ze hun steun volledig intrekken. Zij zullen niet naar Marrakech gaan, en – naar je mag aannemen – tegen de resolutie stemmen in New York.
De Verenigde Staten haakten als eersten af, al in december 2017, toen de onderhandelingen nog volop aan de gang waren. Kort na de afronding van de tekst, in juli 2018, keerden hongarije en australië het pact de rug toe. In de herfst volgden Oostenrijk, Tsjechië, Polen en Bulgarije. Vorige week tenslotte liet ook Israël weten het pact niet goed te keuren. In Slovakije woedt er nog een discussie binnen de regering, maar nu het parlement daar met een grote meerderheid een motie heeft goedgekeurd waarin de regering gevraagd wordt om er uit te stappen, lijkt ook dat land zich in het rijtje van de tegenstanders te gaan scharen.
In nederland en Duitsland gingen er eveneens anti-stemmen op in de regeringspartijen, al lijkt de discussie daar nu wel beslecht. Tenslotte is er nog België, op dit moment het enige land waar het VN-Migratiepact een regering daadwerkelijk dreigt op te blazen. Volgens de regeringspartijen is er nog tijd voor een beslissing tot 10 december, als de top in Marrakech begint. In theorie kan de deadline nog worden opgerekt tot New York.
VN-migratiepact
Hoofdzakelijk gethematiseerd in de vrije media: het VN-migratiepact, dat door veel Europese landen niet ondertekend zal worden. Dat is echter nog niet alles. Het wordt gecompleteerd door een globaal vluchtelingenpact.
De Verenigde Naties (VN) plannen een nieuw, explosief akkoord, zoals de “Tagesspiegel” meldt: Het “Global Compact for Refugees”.
Het nieuwe pact dient aan miljoenen mensen o.a. toegang te geven tot een betere gezondheidszorg. Arme landen, die heel veel vluchtelingen opgenomen hebben, dienen internationale financiële hulp te krijgen om de kosten te dragen. Dat zou echter opnieuw een heftig debat kunnen veroorzaken zoals rondom het “Global Compact for Migration”.
De VN zien met het oog op de wereldwijd groter wordende verdrevenen-crisis een enorme handelingsbehoefte. Inmiddels zouden er 68,5 miljoen mensen op de vlucht zijn. Dat zou een nieuw record zijn. Vaak zouden de financiële lasten gedragen worden door landen, die daar de minste middelen voor zouden hebben, verklaarde de Hoge Commissaris van de VN, Filippo Grandi.
Deze lasten dienen nu “rechtvaardiger” verdeeld te worden.
Grandi hoopt na twee jaar durende onderhandelingen dat het vluchtelingenpact nog voor Kerstmis wordt aangenomen door de Algemene Vergadering van de VN in New York. Als novum in de geschiedenis van de menselijke ondertekening is het zaak iets juridisch niet bindend d.m.v. een handtekening bindend als niet bindend vast te leggen.
Vorige week dinsdag heeft het vluchtelingenpact een belangrijke horde in de beslissende commissie van de Algemene Vergadering van de VN genomen. Vóór het globale vluchtelingenakkoord – niet het VN-migratiepact – stemden 176 landen. Duitsland en alle andere EU-landen stemden er voor. 13 landen bleven weg bij de stemming en drie landen stemden blanco. Volgens verwachting wezen de VS de resolutie af.
Het pact zou tegenstrijdig zijn aan het “soevereine recht” van de VS, verklaarde VN-ambassadeur Kelley Currie. De Amerikaanse afgezant gaf echter toe dat de VS veel van hetgeen zouden ondersteunen waarin het vluchtelingenpact voorziet.
Ondanks de Amerikaanse terughoudendheid ziet Volker Türk, toegevoegd functionaris aan de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, geen reden tot pessimisme. Hij zou niet ontmoedigd zijn, verklaarde Türk tegenover de “Tagesspiegel”. Hij zou hopen dat de VS nog van mening zouden veranderen tot de afsluitende stemming midden december in de Algemene Vergadering van de VN. Ook onder Donald Trump zouden de Amerikanen per slot van rekening voor de grootste bijdrage aan de begroting van de unhcr zorgen.
Het vluchtelingenpact van de VN noemt enkele concrete doelen. De wereldgemeenschap dient vooral de landen van opname te ontlasten. Meer dan 80% van de vluchtelingen zou tijdelijk in arme landen verblijven, waaronder Colombia, Kenia en Bangladesh. Het akkoord somt verschillende hulpverleningen op, die als noodzakelijk gelden: er is o.a. sprake van de biometrische registratie van vluchtelingen, maar ook van de scheiding van diegenen die bescherming zoeken van strijders, die eveneens over de grenzen de arme landen binnensijpelen.
Om de realisatie van het plan aan te sturen, starten de VN een “globaal vluchtelingenforum”. Het forum dient vanaf 2019 zo mogelijk eenmaal in de vier jaar in Genève plaats te vinden. Daar dienen de staten financiële en andere toezeggingen te doen. Dat alles zou gebaseerd zijn op vrijwilligheid. Toezeggingen en bijdrages zouden door ieder land zelf bepaald worden, zegt men.
Lees verder bij de bron: E.J. Bron
VN-migratiepact Marrakesh: Hoe dom denken ze in Den Haag dat we zijn?
Kom nu in actie!! Petitie: geef Rutte & Co geen toestemming voor de Verklaring van Marrakesh
De geschiedenis herhaalt zich: Kabinet onderzoekt ‘inlegvel' voor Verdrag van Marrakesh