in , , , , ,

Here we go! Het ‘Social Credit System’ van China gaat de wijde wereld in

MasterTux / Pixabay

In een aantal plaatsen in China is inmiddels het Social Credit System’ ingevoerdin 2020 moet het volledig operationeel zijn. Ieder van de 1,3 miljard burgers krijgt dan zijn en haar persoonlijke score. Goed gedrag wordt beloond, slecht gedrag wordt gestraft.

Het Social Credit System lijkt recht uit het boek ‘1984’ van George Orwell te komen. Wie weet heeft de Chinese daaruit wel de inspiratie gehaald voor dit plan?

voert een nieuwe ID-kaart in

Venezuela rolt een nieuwe ID-kaart uit die in China is vervaardigd en waarmee burgers kunnen worden gevolgd, beloond en bestraft.

De nieuwe, smartcard-ID uit die bekend staat als het ‘carnet de la patria’ of ‘vaderlandkaart’, wordt vervaardigd door de Chinese telecomgigant ZTE Corp.

De ID-kaart verzendt gegevens over kaarthouders naar computerservers van de overheid en is in toenemende mate gekoppeld aan gesubsidieerde voedsel-, gezondheids- en andere sociale programma’s waar de meeste Venezuela’s op steunen om te overleven.

De kaart van het vaderland illustreert, volgens critici, hoe China, via overheidsbedrijven als ZTE, technologische knowhow exporteert die gelijkgestemde regeringen kan helpen burgers te volgen, belonen en straffen.

Het systeem

Niemand van de 1,3 miljard Chinese burgers weet precies hoeveel zijn en haar ‘score’ bedraagt of hoe je betere punten verkrijgt of slechter’.. Het lijkt wel alles op Kafka meets Orwell meets Huxley?!

Voorbeelden van ‘slecht gedrag’ die dan ook je ‘score’ beïnvloeden zijn onder andere:

  • Verkeersovertredingen
  • Roken in gebieden waar het niet mag
  • Te veel video games kopen
  • Met VPN het internet op (om naar website te gaan die door de overheid zijn geblokkeerd)
  • Publiceren van fake news

Voorbeelden van straffen? Geen trein- of vliegtickets meer mogen kopen. Toegang tot goede scholen en restaurants of zelfs snel internet zal worden beperkt of geweigerd. Goed gedrag wordt vanzelfsprekend ook beloond. Zoals makkelijker een lening verkrijgen en voorrang krijgen bij het boeken van een hotelkamer of huurwagen. Ja, waarom zijn gevangenissen nog van nut wanneer het land één grote is geworden?

Al dit controleren en observeren van burgers is mogelijk dankzij Big Data van bedrijven die ook en zeker in het Westen actief zijn. De Big Tech is een steeds grotere rol zijn gaan spelen in onze samenleving. Google wéét waar u zich bevindt. Het weet waar bijna iedereen zich bevindt. En waar Google zich eerder geheel terug heeft getrokken uit China, zoekt de zoekgigant weer toenadering.

Volgens de laatste geruchten gaat het zelfs een gecensureerde zoekmachine voor China maken. We kid you not.

Democratische kandidaat in de wil een gelijkend systeem

New Yorkse ondernemer en Democratische kandidaat voor 2020 Andrew Yang wil een systeem implementeren waarin een door de overheid bestuurde Amerikanen beloont met “digitale sociale credits” (DSC’s) voor goed gedrag.

Amerikanen zouden DSC’s ontvangen onder het systeem van Yang voor dingen zoals “deelnemen aan een stadsbeurs”, “het repareren van het apparaat van een buurman” of “het begeleiden van een student”, legt zijn presidentiële campagnewebsite uit .

“Aangezien individuen DSC’s verdienen, zouden ze zowel een permanent saldo hebben dat ze gedurende hun hele leven hebben verdiend en een huidige balans. Ze konden de punten verzilveren voor ervaringen, aankopen bij deelnemende leveranciers, ondersteuning voor oorzaken en overdrachtspunten naar anderen voor speciale gelegenheden, “zegt Yang op zijn website.

“Naarmate hun permanente saldo hoger wordt, kunnen ze in aanmerking komen voor verschillende extraatjes zoals het gooien van een pitch op een lokale honkbalwedstrijd, te gast bij hun plaatselijke congreslid of het ontmoeten van de meest bekende atleet of beroemdheid van hun staat.”

“De meest sociaal onthechte zou dit alles waarschijnlijk negeren”, voegde hij eraan toe.”Maar veel mensen houden van beloningen en voelen zich gewaardeerd.”

Yang’s sociaal kredietplan vertoont overeenkomsten met het Chinese sociale-kredietsysteem. In tegenstelling tot het Chinese systeem omvat Yang’s plan niet het gebruik van digitale sociale kredieten voor strafmaatregelen.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Inburgeringsexamen is ‘appeltje eitje’ om te halen voor 70 euro per onderdeel

Zeker 88.500(!) mensen op wachtlijst voor geestelijke gezondheidszorg