in ,

Goh, Pesticiden mogelijk gevaarlijker dan gedacht: groot onderzoek naar risico’s

glyfosaat 1555844540
hpgruesen / Pixabay

Het landbouwgif dat veel boeren op hun land gebruiken is mogelijk veel gevaarlijker dan gedacht. De Europese testmethoden voor landbouwgif zijn bijna 30 jaar oud en de echte risico’s worden daarbij niet in kaart gebracht.

In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 9 miljoen kilo landbouwgif op akkers en in kassen gebruikt. De testmethoden voor die pesticiden zijn in de jaren negentig van de vorige eeuw ontwikkeld.

Volgens de Wageningse hoogleraar Violette Geissen brengen deze testen niet de daadwerkelijke risico’s van pesticiden in beeld. Zij doet sinds 1 september in opdracht van de Europese Commissie 5 jaar lang onderzoek naar de werkelijke effecten van pesticiden op mens, dier en milieu.

Geissen zegt dat het testbeleid op de schop moet, zowel wat betreft de toelating van pesticiden op de Europese markt als qua voedselanalyses.

Ze wijst erop dat wetenschappelijke onderzoeken herhaaldelijk de schadelijkheid van glyfosaathoudende producten als Roundup aantoonden, zoals blijkt uit een studie van de Nederlandse hoogleraar Ariena van Bruggen. Maar die onderzoeken maken niet of nauwelijks deel uit van de testen en modelberekeningen van de Europese voedselautoriteit EFSA.

„De testen geven geen beeld van de wérkelijke risico’s”, zegt Geissen.

Lees verder bij de bron: gelderlander.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2020 06 20vaccinatieplicht door de achterdeur1

Zorg komt in opstand met rechtszaak en 87.000 Nederlandse artsen en verplegers weigeren vaccin

Bilderberg Willy Escobar B 300x258

Koning Willem-Alexander breekt vakantie Griekenland af na gesnapt te zijn en ophef