Het landbouwgif dat veel boeren op hun land gebruiken is mogelijk veel gevaarlijker dan gedacht. De Europese testmethoden voor landbouwgif zijn bijna 30 jaar oud en de echte risico's worden daarbij niet in kaart gebracht.
In nederland wordt jaarlijks ongeveer 9 miljoen kilo landbouwgif op akkers en in kassen gebruikt. De testmethoden voor die pesticiden zijn in de jaren negentig van de vorige eeuw ontwikkeld.
Volgens de Wageningse hoogleraar Violette Geissen brengen deze testen niet de daadwerkelijke risico's van pesticiden in beeld. Zij doet sinds 1 september in opdracht van de europese commissie 5 jaar lang onderzoek naar de werkelijke effecten van pesticiden op mens, dier en milieu.
Geissen zegt dat het testbeleid op de schop moet, zowel wat betreft de toelating van pesticiden op de Europese markt als qua voedselanalyses.
Ze wijst erop dat wetenschappelijke onderzoeken herhaaldelijk de schadelijkheid van glyfosaathoudende producten als Roundup aantoonden, zoals blijkt uit een studie van de Nederlandse hoogleraar Ariena van Bruggen. Maar die onderzoeken maken niet of nauwelijks deel uit van de testen en modelberekeningen van de Europese voedselautoriteit EFSA.
„De testen geven geen beeld van de wérkelijke risico's”, zegt Geissen.