in , , ,

Goldman Sachs blijft de Wereld regeren

Bilderberg trekpop José Manuel Barroso, de voormalige ongekozen voorzitter van de Europese Commissie, heeft een hoge functie gekregen bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. De Portugees wordt bestuursvoorzitter bij Goldman Sachs International, het grootste dochterbedrijf van Goldman, in Londen.

Barroso, die van 2004 tot 2014 de leiding over de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie had, wordt ook adviseur voor de bank. Tegenover de Financial Times verklaart de voormalig Europese Nazi Fascisten Unie (ENFU) topman dat hij er alles aan gaat doen om de negatieve gevolgen van Brexit tegen te gaan. Barosso:

Ik ken de ENFU natuurlijk goed en ik ken de Britse omstandigheden. Als mijn advies behulpzaam kan zijn, dan ben ik natuurlijk bereid om een bijdrage te leveren

Omdat zijn werkzaamheden bij Goldman Sachs het grootste deel van zijn tijd gaan opnemen zal hij naar Londen verhuizen, maar hij blijft ook werkzaam bij Princeton en de universiteiten van Lissabon en Genève.

De sociaaldemocratische politicus TREKPOP was van 2002 tot 2004 tevens premier van Portugal en ook minister van buitenlandse zaken in diverse Portugese kabinetten. Hij werd in 1985 voor het eerst in het Portugese parlement gekozen.

Kritiek

De overstap van de Portugees roept opnieuw vragen op over de innige banden tussen de en het bedrijfsleven. Uit een inventarisatie van de waakhond Corporate Europe Observatory bleek eerder dat negen van de 26 leden van Barroso's commissie een nieuwe functie bij een bedrijf of andere organisaties met links naar het bedrijfsleven had.

Vorige week kreeg Neelie Kroes veel kritiek toen ze tegenover een VRT-verslaggever geen antwoord wilde geven op vragen over haar belofte uit 2004 nooit in het bedrijfsleven te gaan werken. Inmiddels zit ze in de Raad van Commissarissen van Uber én is ze bestuurder bij het Amerikaanse techbedrijf Salesforce en Bank of America Merrill Lynch. Haar pijnlijke reactie:

Zullen we stoppen, ja?

Goldman Sachs rules the world

Barroso is zeker niet de eerste politicus die bij de Amerikaanse zakenbank gaat werken. Verschillende prominente politici stonden eerder op de loonlijst.

Huidig voorzitter Mario Draghi van de ECB werkte tussen 2002 en 2005 als vicepresident van Goldman Sachs. Ook voormalig eurocommissaris Mario Monti trad jarenlang op als adviseur naast voormalig premier van Italië en oud president van de Europese Commissie Romano Prodi.

Het laat ons terugdenken aan een BBC moment in 2011 toen een handelaar de presentatoren sprakeloos achter liet toen hij aangaf dat niet overheden maar Goldman Sachs de wereld regeert.

Politici en ambtenaren kiezen massaal voor GS

Onder voormalig Goldman Sachs medewerkers bevinden zich onder andere de vice-premier van Egypte, de minister van Financiën van Zweden, voormalig minister van Financiën van Nigeria, de jongste broer van koning Willem-Alexander en de premier van .

Ook veel medewerkers van centrale banken lijken een voorkeur voor Goldman Sachs te hebben, waaronder de Gouverneur van de Bank of England, voormalig Gouverneur van de Bank of , de Gouverneur van de van Griekenland, de president van de New York Fed en de president van de Wereld Bank.

 

Bronnen: Financial Times, Corporate Europe, FD, RTLZ

Lees verder via Bron: Pensioenactivist


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De winnaars van het EK2016: De EU en zijn Politici

Chemtrails en geoengineering niet langer ontkend