in , ,

Google weet van elke foto waar het is geschoten en Facebook reconstrueert onze wereld

World DataLines

Google heeft nieuwe technologie ontwikkeld op basis van Deep Learning waarmee het op basis van de pixels uit praktisch elk plaatje kan afleiden waar de foto is genomen, zelfs bij opnames binnenshuis.

De technologie heet PlaNet is een zogeheten convolutional neural network dat is getraind met een 126 miljoen afbeeldingen uit Google Plus en de metadata die daarbij waren opgeslagen.Het team heeft daarbij niet alleen gekeken naar bekende objecten om de geolocatie te bepalen, maar er ook aspecten als weerpatronen, vegetatie, wegmarkeringen en architectuur bij betrokken.

Verder is het mogelijk gemaakt dat het neuraal netwerk zijn twijfel kan uitspreken. Bij een plaatje va de Eifeltoren is het zeker van zijn zaak. Maar bij een opname van een fjord kan het systeem bijvoorbeeld aangeven dat de opname in Nieuw-Zeeland of in Noorwegen is gemaakt.

Lees verder bij de Bron: PrivacyNieuws

Zo reconstrueert Facebook de wereld (althans die van 2 miljard mensen)

Facebook is hard op weg om een grote speler in de wereld van kunstmatige intelligentie te worden. Zo beschreven we onlangs hoe een relatiebreuk te voorspellen is door het analyseren van de frequentie van Facebookberichtjes tussen een stelletje. Maar er is meer mogelijk.Zuckerberg en de zijnen zijn namelijk bezig de wereldbevolking in kaart te brengen.

Naar eigen zeggen zijn er al ongeveer 2 miljard van de in totaal 7,4 miljard wereldbewoners – uit twintig verschillende landen – in kaart gebracht. En dat schept mogelijkheden, allereerst natuurlijk voor demografen. De wereldpopulatie is niet evenredig verdeeld, en met de nieuwe techniek wordt met weergaloze precisie berekend waar we zoal wonen.

Waar Google een aantal jaren geleden zo’n beetje al onze straten fotografeerde met speciaal voor dat doel ontwikkelde auto’s uitgerust met camera’s, berust de methode van Facebook louter op een flinke computercapaciteit, enorm veel data en rekenkracht. Als uitgangspunt werd de tot nu toe meest accurate database gebruikt. De Gridded Population of The World, ontwikkeld door de Amerikaanse Columbia University, beschikt over een verzameling van zo’n beetje alle beschikbare data wat betreft bevolkingsdichtheid.

Daarnaast ging Facebook de ruimte in en kocht DigitalGlobe, een bedrijf dat het gros van de satellieten boven onze planeet uitbaat. Vervolgens zijn de beschikbare data (waaronder de satellietfoto’s) gebruikt om een computer te ‘leren’ hoe een gebouw er van grote hoogte uitziet. Die data is vergeleken met de data van Columbia University, en zo kon de software inschatten waar en hoeveel mensen er op een plek wonen.

Het is een schat aan informatie die voor talloze doeleinden gebruikt kan worden. Facebook lijkt in ieder geval een doorbraak te gaan realiseren op het gebied van kunstmatige intelligentie: het algoritmisch interpreteren van satellietbeelden.

Lees verder bij de Bron: PrivacyNieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1456490210 7188 RZ16.weer 8

U bent teveel, dus kloppen wij uw zak leeg dan is uw planetaire vervuilings gewicht lichter

23431174293 4a21ed162e Donald Trump

Is men de controle over Donald Trump kwijt? We weten hoe dat eindigt….