in ,

Google weet veel over u, data brokers nog veel meer

Denkt u dat Google en veel over u weten? Er zijn bedrijven die de twee giganten doen verbleken. Zogenoemde data brokers (vrij vertaald datamakelaars) verzamelen en verkopen informatie over mensen. Van de hoeveelheid huisdieren in een gezin tot de hoeveelheid gekochte Elvis-spullen; een lijst.

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) deed onderzoek naar negen grote data brokers, waaronder Acxiom en PeekYou. De bedrijven hebben gegevens over vrijwel iedere consument in de . Zo heeft een van de brokers informatie over 1,4 miljard internettransacties.

De brokers verzamelen de openbare gegevens bij commerciële bedrijven (zoals internetwinkels) en de . Ze verdienen er mee door de informatie door te verkopen. Aangezien ze de gegevens niet direct van consumenten krijgen, weten die vaak niet van het bestaan van de bedrijven.

De meeste data brokers hebben maar een klein aantal verschillende gegevens over mensen. Daarom wisselen ze onderling informatie uit om toch een compleet beeld van consumenten te krijgen. Die kunnen daardoor nauwelijks achterhalen hoe de brokers gegevens hebben bemachtigd.

Sommige van de informatieverzamelaars hebben een soort ‘bel-me-niet-optie' voor mensen die niet willen dat gegevens over hen worden vastgelegd. Om die optie aan te vinken moeten de consumenten wel weten welke data brokers er zijn. Daarnaast zijn de zogenoemde opt out-functies heel vaag en is het onduidelijk voor welke delen van de informatieverzameling mensen zich afsluiten.

Lees verder via TROUW.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Goed idee van die Spanjaarden: je bankbiljet gebruiken als protest

Nieuw in Nederland : wetsvoorstel zonder debat als hamerstuk aangenomen