in ,

“De Googles en Facebooks zijn in staat alles te weten. Alles”

867615a50435bc5b 640 facebook friends

Journalist Tim Verheyden verbaast zich over het gemak waarmee we persoonlijke gegevens te grabbel gooien op internet. Hij sprak erover met Bernard Harcourt, wereldwijd bekend als kritisch denker over social media. Die pleit voor digitale ongehoorzaamheid.

“Die Facebook-app op je mobiele telefoon is de grootste poort naar onze persoonlijke levens”, zegt Bernard Harcourt me via Skype. Hij is professor aan de Columbia University in New York en een wereldwijd gerespecteerd kritisch denker. Hij schreef het boek “Exposed: verlangen en ongehoorzaamheid in het digitale tijdperk”, een onthutsend boek. Over de macht van databedrijven en hun samenwerking met de (Amerikaanse) overheden. Over spionage en de invloed van technologie op de democratie. Het boek neigt af en toe naar activisme, het lijkt soms een call to action om het op te nemen tegen de alwetende overheid. Maar als we die vuist wegfilteren, blijft er voor elke socialmediagebruiker voldoende stof tot nadenken over.

“We beseffen wel dat we ons meer moeten afschermen en bijvoorbeeld mailen via een een beveiligde server, maar dat negatieve gevoel wordt meteen weggespoeld door de volgende ping en like. We leven op onze telefoon, maar we willen het niet toegeven. Neem bijvoorbeeld de gps-functie van je telefoon. De klok rond kunnen we getraceerd worden. Dat is een gigantische bron van informatie, zeker nu we voortdurend onze telefoon op zak hebben.
Elke stap die we zetten, waar we slapen, wat we doen, waar onze auto staat, wat we opzoeken, met wie we praten, al die informatie is beschikbaar.”

“We moeten goed beseffen hoe we een digitaal onderwerp zijn geworden. En dat we dat moeten leren bevechten met ongehoorzaamheid aan de digitale mechanismen die ons proberen te veranderen. We zijn geen gebruiker van Google of Facebook, we zijn het product. Een beetje ongehoorzaamheid kan dus geen kwaad.”

“Er is ooit een foto opgedoken van Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook. Hij zit aan zijn laptop, en je ziet hoe hij tape heeft geplakt over de microfoon en de camera. Dat is een vorm van digitale ongehoorzaamheid. En we spreken hier over de oprichter van Facebook, stel je voor. Digitale ongehoorzaamheid hoeft niet radicaal te zijn. Het is een bewuste manier om te weigeren voortdurend getrackt te worden. Het is een idee om niet slaafs de digitale mechanismen te volgen”. Of hij naar De Circle in de cinema gaat kijken, vraag ik hem nog? Hij heeft het boek van Dave Eggers ook gelezen. “Ik vrees dat dit al lang geen fictie meer is’. Stilte. It is very scary. Echt hoor.

Alles bij de bron; deRedactie

Lees verder bij de Bron: PrivacyNieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
8053606803 2acfb54e8e o

Wordt digitale opsporing de nieuwe IRT-affaire?

e837b20e20fd053ecd0b470de7444e90fe76e7d51bb0194993f0c0 640 windows

Microsoft: 71 procent van Windows 10-gebruikers stuurt volledige telemetrie door