in

Gorbatsjov: ‘NAVO is escalatie van koude naar hete oorlog aan het voorbereiden’

Michail Gorbatsjov, de laatste president van de Sovjet-Unie, haalt fors uit naar de NAVO. Volgens hem is het Westen gestart met ‘het voorbereiden van de escalatie van de Koude Oorlog naar een hete oorlog’.

Op de NAVO-top in Warschau werd de installatie beklonken van vier nieuwe multinationale bataljons in de Baltische staten en Polen. Samen met een reeks eerdere ingrepen moeten die Oost-Europa geruststellen en een duidelijk signaal uitsturen naar Moskou, na de annexatie van de Krim en de Russische steun aan de separatisten in Oekraïne.

Het Kremlin verwijt de NAVO echter dat zij zelf de confrontatie zoekt. En ook Michail Gorbatsjov zit op die lijn. ‘Alle retoriek in Warschau ademt volop het verlangen om Rusland haast de oorlog te verklaren’, oordeelt hij. ‘Ze spreken enkel over defensie, maar bereiden zich eigenlijk voor op offensieve operaties.’

Gewapend conflict

Het is niet de eerste keer dat Gorbatsjov (83), wiens naam voor altijd verbonden is met het einde van de Koude Oorlog, waarschuwt voor een gewapend conflict. Zo uitte hij in een interview in Knack vorig jaar ook al zijn bezorgdheid over het conflict tussen de Russen en het Westen, dat volgens hem angstwekkende proporties begint aan te nemen.

‘Alle vertrouwen is zoek en dat is catastrofaal’, zei Gorbatsjov toen. ‘Moskou gelooft het Westen niet meer en het Westen gelooft Moskou niet meer. Een confrontatie zou vandaag onvermijdelijk op een nucleaire oorlog uitdraaien. De verklaringen aan beide zijden en de propaganda zorgen ervoor dat ik voor erge dingen vrees. Als een van beide partijen in die opgestookte sfeer haar beheersing verliest, zullen we de komende jaren niet overleven. Ik zeg zoiets niet lichtzinnig. Ik maak me echt de allergrootste zorgen.’

Lees verder via Bron: Time2Wakeup!

Photo by V31S70 cc


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Report

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

EU, goed voor u: Armoede in Europese Unie neemt toe

Turkse media: “Weer een false flag, CIA zit achter aanslag op vliegveld Istanboel”