in

Graaicultuur is terug van nooit weggeweest

23524913 34919e9d66 graaicultuur e1427783669925

De bonussen zijn weer terug. Op Wall Street ontvangen bankiers en beurshandelaren inmiddels alweer extreem hoge jaarsalarissen, alsof de tijd heeft stilgestaan. De hardwerkende burger moet minstens zeven levens hebben en vier eeuwen aaneengesloten ploeteren om één zo’n jaarsalaris bij elkaar te sprokkelen. Niet alleen op Wall Street ontvangen mensen die vertoeven in de hoogste regionen van de virtuele wereld van het geld megabeloningen. Ook Nederlandse bankiers en verzekeraars schromen niet om zichzelf torenhoge salarissen en bonussen toe te kennen. De verhoging van salarissen bij de ING en ABN Amro, zijn voor veel mensen een doorn in het oog. Vakbonden zijn verontwaardigd en roepen ‘De graaicultuur is terug.’

banken

Oud Lied

ING-topman Hamers strijkt bijna twee miljoen per jaar op. Volgens ING zijn die hoge bedragen nodig omdat de beloning anders ‘te veel uit de pas gaat lopen in vergelijking met andere bedrijven en het moeilijk wordt om goede mensen aan te trekken.’ Hetzelfde oude liedje. Alleen met een kleine tekstwijziging. Voor 2008 zouden de briljante mensen naar het buitenland vertrekken. Nu wordt gedreigd met overstappen naar binnen Nederland gevestigde multinationals.

Euforie

Met man en macht wordt gewerkt om ABN Amro op korte termijn naar de beurs te brengen. Want de euforie op de beurzen wereldwijd is groot. Dat de prijzen van aandelen opgejaagd worden door het soepele geldscheppingsbeleid van de Centrale Banken en hun negatieve rentebeleid lijkt de meesten te ontgaan of wordt als niet ter zakendoende van de hand gewezen. De hoge waarderingen van de aandelen vinden geen rechtvaardiging in onderliggende economische activiteiten. Gevolg: pensioenfondsen en andere institutionele beleggers, maar ook particulieren, staan te trappelen om aandelen te bemachtigen, waaronder die van ABN Amro. Het lijkt er nu echter op dat het door de Minister van Financiën nog even wordt uitgesteld. Ook de loonsverhoging van de staatsbankiers worden teruggedraaid.

Graaigedrag

De eruptie van graaigedrag is een duidelijke indicator dat het geldsysteem, net als in 2008, op het punt van instorten staat. De top van banken en verzekeringsmaatschappijen willen nog even snel de zakken vullen, voordat er niks meer te vullen valt. Niemand in de massamedia heeft het daarover. Hooguit worden normatieve kwalificaties geuit om de karakterstructuur van de mensen aan de top te schetsen. Een mens kan verontwaardigd reageren en verfoeilijke ondeugden ontwaren bij al die schurken en schobbejakken die zichzelf verrijken ten koste van het financieel onnozele deel der mensheid. Het toewensen van de meest onplezierige, ongeneeslijke ziekten kan soms even opluchting bieden. Maar op termijn biedt dat alles weinig soelaas. Het lijkt mij verstandiger om na te denken wat het voor ons, de kleine burgerman, betekent dat topbankiers en verzekeraars ‘terugvallen in hun oude gedrag.’

De belangrijkste vraag is dus: Wat betekent een tweede ineenstorting van het financiële systeem binnen een tijdsbestek van 7 jaar voor de hardwerkende burger – u en ik. Vadertje staat heeft niet meer de middelen om de banken en verzekeraars te redden, zoals hij dat in 2008 deed. Niet alleen zullen aandeelhouders, waaronder pensioenfondsen, met waardeloos papier achterblijven, zoals ook bij SNS is gebeurd toen zij een staatsbank werd begin 2014, maar ook zullen spaarders een groot deel van hun spaargeld verliezen.

Wat te doen?

Laat ik een kort lijstje geven, dat bij lange na niet volledig is, van wat jezelf op individueel niveau zou kunnen doen voordat bovengeschetst scenario werkelijkheid gaat worden:

  1. Zorgen dat je een bron van inkomsten blijft houden, ook als je al gepensioneerd bent. Zolang je maar gezond van lijf, leden en geest bent.
  2. Tracht grotendeels zelfvoorzienend te zijn, zodat je met heel weinig Euro’s kunt rondkomen. Je voedsel haal je uit eigen moestuin, je kleding koop je tweedehands op de markt, en energie wek je op via de zonnepanelen op je dak. Hierdoor maak je je onafhankelijk en dat staat gelijk aan vrijheid.
  3. Als je spaargeld hebt, haal dit van de bank en zet dit deels om in tastbare vermogensbestanddelen. Dat kan landbouwgrond in de perifere delen van Nederland zijn, kunst of oude auto’s maar ook goud en zilver.
  4. Als je aandelen hebt, deze verkopen en de vrijgekomen Euro’s besteden via de lijn zoals geschetst in 3.
  5. Heb je een eigen huis, verkoop het zo snel mogelijk, voordat de prijzen nog verder dalen. Weliswaar is het herstel op de huizenmarkt reëel. Tenminste als je niet verder terugkijkt in het verleden dan één jaar. Maar het is een tijdelijke opleving in een trendmatig dalende markt, aangejaagd door fake-berichten van het Centraal Planbureau, die de massamedia trouwhartig overnemen, en fake-maatregelen van de overheid.

Uiteraard moet iedereen voor zichzelf uitmaken of bovengeschetst scenario realistisch is en of het, gegeven de eigen situatie, nodig is om tot actie over te gaan.

Lees verder via Biflatie.nl.

Photo by Admiraals Weblog cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
8ecd0a34ecfa06e7 640 stroom

Boosheid over precariobelasting/kabeltaks, deze gemeentelijke belasting vliegt met 16,7% omhoog

14484673011 1b7a64b1bb postnl

PostNL Pakketbezorgers worden uitgebuit en zitten vast tussen wal en schip