in , , ,

Griekse problemen zullen nog decennia-lang aanslepen (minimaal tot 2047)

De Griekse crisis is het laatste jaar sterk op de achtergrond verdwenen door grotere financiële problemen binnen de Eurozone. Nochtans is dit sluimerend gevaar verre van opgelost waarbij ook andere lidstaten zoals Italië in hetzelfde straatje lijken te belanden.

Het lijkt er echter op dat de Griekse crisis terug langzaam op het voortoneel dreigt te komen. Dit echter met de treurige vermelding dat er nog steeds grote problemen aanwezig zijn en het land een decennia lange paria-status dreigt te verkrijgen (of al heeft verkregen).

Een nieuwe wending in deze Griekse sage is de vraag aan de Griekse banken om variabele leningen ter waarde van 33 miljard euro om te zetten in vaste leningen met een looptijd van 30 jaar. Dit zou Griekenland onder meer moeten beschermen tegen stijgende rentes, een gegeven wat de komende jaren mogelijks een rentesneeuwbal kan doen ontstaan.

Deze maatregel is deel van het pakket aan maatregelen, te beslissen op 5 december op de Euro-meeting waar de ministers van financiën van de Eurozone op aanwezig zullen zijn. De personen aangewezen om dit alles in goede te leiden hebben hierbij echter geen toestemming om details vrij te geven. De aanwezige gegevens zijn dan ook verstrekt door het European Financial Stability Facility.

Waar de huidige EFSF-steun vervalt tussen 2034 en 2046 zullen deze vastrentende schuldbewijzen vervallen in 2047. Het voordeel hiervan is het verminderde renterisico, dit ten koste van de flexibiliteit om deze verhandelen.

Dit alles toont aan dat de Griekse problemen nog minimaal 2-3 decennia zullen aanslepen. Dit bovenop de aanhoudende structurele problemen in het land waardoor Griekenland nog diverse recessies tegemoet dreigt te gaan. In tegenstelling tot andere Eurolanden is Griekenland een stuk minder competitief waardoor het niet mee kan met de overige Europese lidstaten.

Het begrip solidariteit is helaas niet van toepassing in de wereldwijde economie waardoor de overige Europese landen het niet zullen nalaten om de zwakke schakels op te offeren voor de eigen welvaart. Als de Eurozone gered kan worden door het dumpen van een land als Griekenland dan zal dit wel degelijk gebeuren in de toekomst. Met de huidige zware leningen is de kans nihil dat de Grieken erboven zullen komen.

De toekomst is hierdoor wel degelijk gehypothekeerd door de Eurolanden. Als dit onterecht is, is een andere vraag aangezien de Griekse al sinds mensenheugenis boven zijn stand leeft. Het land sukkelt al sinds de oudheid met structurele problemen welke sinds het lidmaatschap van de Eurozone enkel meer gecamoufleerd werden.

De rekening die nu vereffend wordt is dan ook niet volkomen onterecht, al is dit alles niet bepaald productief voor een land dat de grens met vormt en de toekomst van Europa kan bepalen. Indien Turkije opnieuw de grenzen volledig open gooit dan zal de Griekse overheid de liefde voor Europa vermoedelijk ook even “vergeten” waardoor de economische oorlog plots snel kan omslaan in bittere realiteit voor alle Europeanen.

Bronnen: http://www.bloomberg.com

Lees verder via de Bron: Time2Wakeup!


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Martin K.
4 jaren geleden

Kennis uit het verleden noemen we geschiedenis. De Grieken stonden aan de bakermat van onze beschaving. Helaas zijn ze niet meegegaan in de industriële ontwikkeling die in Europa woeden.
Hierdoor loopt Griekenland decennia achter , maar de deert politici niet, die beloven alles aan hun kiezers, ook als dat totaal onmogelijk is. De Grieken konden dit proces maskeren, door extra Drachnes te printen.

Door het opgaan in de EU en het aannemen van de Euro hebben ze enorme problemen voor zichzelf geschapen. Opmerkelijk is dat de andere landen een oogje toeknepen, terwijl iedereen wist dat dit op een illusie zou uitdraaien.
Nu moeten de Grieken, maar ook de landen die hun ogen sloten de tol gaan betalen.
De vraag is of dat problemen gaat geven, tot heden is alles in de minnen geschikt, lage rente tot aan de horizon en daar profiteert de hele Europese gemeenschap van.
Die lage rente zal nog tientallen jaren voortschrijden. Toch is afboeken van de enorme schuldberg de enige optie, omdat anders anti Europa partijen de macht pakken en dan zijn de poppen echt aan het dansen.
We zien dat niet alleen Griekenland boven zijn stand leeft, maar ook landen als Italië, Frankrijk, Portugal en ga maar verder. Dit is allemaal geaccepteerd onder het mom, van wat Griekenland kan , kunnen wij ook!
De les is dus heel simpel, de ketting breekt op de zwakste schakel. Ofwel Europa is net zo zwak als zijn zwakste broeder, Griekenland, ieder gaat mee het graf in. De Nederlandse samenleving gaat dus in niveau naar beneden, jammer, maar harde waarheid, al durft geen politicus dat toe te geven.

Niets of niemand ontsnapt aan deze nieuwe superintelligente flitspaal

Privatisering van water en collectieve verontwaardiging