in

Griekse vrijwillige dokters weigeren prijs van Europees parlement

Drie miljoen Grieken hebben geen toegang tot de gezondheidszorg. Dat is het resultaat van de besparingen die de Europese Unie en het IMF opleggen aan . Om die leemte te vullen, werd een netwerk van gratis klinieken opgericht waar gepensioneerde en vrijwillige artsen patiënten bijstaan. Eén van die initiatieven werd genomineerd door het voor de prijs van de Europese . De dokters-vrijwilligers weigerden de prijs. “Het Europees parlement deed niets om dit drama te vermijden.”

In heel Griekenland zijn er ondertussen een veertigtal gelijkaardige initiatieven. Mensen die uitgesloten zijn van de gezondheidszorg krijgen er toegang tot een dokter, gratis medicijnen en er is ook melkpoeder voor moeders die te weinig hebben om hun baby eten te geven.

Knap werk, vond het Europees parlement en het gezondheidscentrum in Helleniko, een buitenwijk van Athene, werd genomineerd voor de prijs van de Europese burger. Bij de initiatiefnemers keken ze vreemd op bij die nominatie. Het centrum kwam er net door de draconische besparingen die de Europese Unie oplegde aan Griekenland.

“Het Europees parlement heeft niets gedaan om dit sociaal drama te vermijden. Wij werken dagelijks met die patiënten. Sommigen sterven zonder verzorging, alleen maar omdat ze uitgesloten zijn van de openbare gezondheidszorg. Het is dus onmogelijk om die prijs te aanvaarden”, zegt Giorgios Vichas, de cardioloog die in 2011 het centrum in Helleniko oprichtte.

De dokter-activisten wilden in het Europees parlement komen uitleggen waarom ze de prijs weigerden, maar dat mocht dan weer niet.

“Te weinig mensen beseffen echt wat er aan het gebeuren is. Wat in Griekenland gebeurt, komt niet doordat Grieken lui zijn of potverteerders. Wij zijn de proefdieren van Europa. Griekenland is één groot laboratorium. Wat bij ons gebeurt, staat heel Europa te wachten.”

Lees verder bij de Bron: DeWereldMorgen.be


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Veel gemeenten klagen over kosten ICT-leverancier maar zitten compleet in de tang

Middellandse Zee wordt woester, dus krijgen vluchtelingen korting op de oversteek