in ,

Griezelig: George Orwells 1984 voorspelde hoe onze samenleving er vandaag, 72 jaar geleden, uit zou zien

63266167 m 2048x1536 1

George Orwell publiceerde zijn meesterwerk 1984 , werd gepubliceerd. Het oogstte veel lovende kritieken van critici en verschillende andere hedendaagse schrijvers van de dag. Dit geldt ook voor EM Forster. Een dystopische roman in de kern, het boek schiet voorbij de thema’s van massale overheidstoezicht, totalitarisme, onder andere. 

1984 is een sleuteltekst geworden om niet alleen het gedrag van mensen te begrijpen, maar ook de samenleving als één geheel. Het onderzoekt wat feiten en waarheden zijn als het om politiek gaat. En hoe ze worden gemanipuleerd. En verschillende van deze ideeën in het boek zijn ontwikkeld vanuit de realiteit rond de auteur.

Veel dingen die in de roman zijn geschreven, zijn te nauwkeurig om waar te zijn. De maatschappelijke en regeringskwesties die worden aangepakt, komen nog lang niet uit. Tegenwoordig vechten mensen sociale-mediabedrijven voor hun privacy. En spraak is meer gecensureerd. Laten we eens kijken naar de roman 1984 van George Orwell en sporen van vandaag vinden in de roman van het verleden.

SPRAAK EN BEWAKING IN 1984 DOOR GEORGE ORWELL

De toestand in deze legendarische roman bepaalt de toegeëigende spraak. Dit werd gedaan om de samenleving ordelijk te houden. 2021 is in ieder geval ook een kleine spiegel in het rijk. Een handvol Silicon Valley-bedrijven heeft de macht over onze online aanwezigheid. Wat we vandaag zeggen, wat we zien, mondt allemaal uit in geweld. Bewegingen. En zelfs spraakoorlogen.

1984 Society Control

In het boek van George Orwell bezetten alle mensen in de wereld een handvol landen. Dat kan ook gezegd worden over 2021-normen van Social Media. De meeste netizens bezetten maar heel weinig grote namen in sociale netwerken.

Laten we de bewaking niet vergeten. In de roman portretteert George Orwell een wereld waarin de staat toezicht houdt. Privacy is een lang schot. En dit is iets dichter bij de dag in 2021. Reuzen van sociale media hebben geprobeerd in het leven en de informatie van hun gebruikers te wrikken. Vooral sinds begin dit jaar domineert de inbreuk op de privacy de krantenkoppen.

VERBANNING IN GEORGE ORWELL’S 1984

In de roman schrijft George Orwell verbanning als niet beperkt tot het land. Het is veel, veel erger. Alsof je uit het bestaan ​​wordt verbannen. En het was niet alleen een simpele straf. Ze zouden het hele bestaan ​​van hun spoor door de tijd heen wissen.

Maar het kwam bij de mensen op die gedachtenmisdrijven pleegden. Vooral het pendelen van de misdaden die flagrant waren. Of zelfs mensen die in het verleden dergelijke misdaden hebben gepleegd.

Klinkt het niet bekend met de sociale media-scene van 2021? Of een simpele realiteit? Haatmisdrijven drijven onze huidige politieke wereld. En de digitale wereld wordt bestuurd door grote tycoons die het zich kunnen veroorloven om mensen te verwijderen. Ze zouden er een kunnen verbieden om uit te drukken hoe je je voelt. En mensen die over hun verbanning praten, kunnen ze er ook uit krijgen.

GESCHIEDENIS VERWIJDEREN

Ongemakkelijke delen van de geschiedenis worden eenvoudigweg uit het bestaan ​​teruggetrokken in George Orwell’s 1984. Het ergste is niet alleen het verwijderen van dergelijke geschiedenis. De geschiedenis zelf herschrijven is nog erger. En de roman heeft een grote gelijkenis met de moderne tijd.

Sinds begin 2021 of 2020 is de mediacensuur overigens aangetast.

Verschillende bedrijven herschrijven hun persberichten om een ​​verklaring te verbergen. Valse uitspraken halen de krantenkoppen. Het zijn hier niet alleen sociale media. Het weigeren van onderwijs aan de gemarginaliseerden heeft ook een spiegelachtige gelijkenis .

Tegenwoordig staat het nieuws vol politieke en sociale agenda’s. Het is moeilijker geworden om een ​​nieuwskanaal te vertrouwen. Accuraat zijn. Om niet te liegen en leugens te verspreiden.

De wereld van George Orwell had ook een altijd aanwezige televisie. Of je zou het alomtegenwoordig kunnen noemen. Het werd niet alleen gebruikt om nieuws te kanaliseren. De staat gebruikte ze ook om hun volk in de gaten te houden. En tegenwoordig nemen smartphones, personal computers en verschillende andere apparaten die rol op zich.

Daarom voelt het uiteindelijk allemaal alsof de wereld een stap achteruit doet. Niet alleen in een tijd. Maar in een Orwelliaanse wereld. Waar George Orwell ons in 1984 naartoe brengt – om verpletterd te worden onder toezicht en anti-vrijheid. Het boek blijft een waarschuwing.

Afbeelding: Andreus &  Wit Olszewski

Lees verder bij de bron: Truththeory

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Schermafbeelding 2020 06 09 om 22.24.32

Magufuli gecanceld: Nieuwe presidente van Tanzania is lid van het World Economic Forum

glazen bol 1570786451

Gokje: Met pasen zit u nog opgehokt zonder visite, week later versoepeling, want Ramadan