De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.
Daarmee viel de groei lager uit dan in het laatste kwartaal van vorig jaar, waarin een groei van 0,8 procent werd gemeten. De groei was bovendien zwakker dan verwacht. Economen rekenden gemiddeld op een plus van 0,5 procent.
De groei wordt wel steeds breder gedragen: investeringen, consumptie en het saldo van export en import leverden een positieve bijdrage. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2014 werd de Nederlandse economie 2,4 procent groter.
Consumenten gaven vorig kwartaal 1,4 procent meer uit dan een jaar eerder, waarbij vooral meubels en elektrische apparaten in trek waren. Door de wat koudere winter werd ook meer gas verstookt door huishoudens dan in de eerste drie maanden van 2014.
Lees verder via: Reformatorisch Dagblad
Nederlandse economie groeit opnieuw
De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2015 voor de vierde keer achtereen gegroeid. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er was op een groei van 0,5% gerekend, maar dit is 0,4% geworden. In het vierde kwartaal groeide de economie ten opzichte van een kwartaal eerder nog met 0,8%.
‘De groei wordt steeds breder gedragen: investeringen, consumptie en het saldo van export en import leveren een positieve bijdrage. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2014 is de omvang van de Nederlandse economie 2,4% groter', aldus het statistisch bureau.
eurozone groeit ook 0,4%
Met 0,4% groeit de Nederlandse economie exact even hard als de economie in de eurozone als geheel. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat over het bruto binnenlands product (bbp) van de gecombineerde negentien economieën. De groei van 0,4% is conform eerdere ramingen. Een kwartaal eerder bedroeg de groei 0,3%.
De economie in de eurozone wist de eerste drie maanden van 2015 te profiteren van de scherpe daling van de olieprijs en de lagere koers van de euro ten opzichte van de dollar en yen. Ook het vooruitzicht van de (inmiddels in gang gezette) financiële stimulering door de Europese Centrale Bank (ECB) droeg bij aan de economische groei.
Beleidsmakers waarschuwen wel dat de groei pas duurzaam is, als de eurolanden verder bezuinigen. Ook wijzen ze op de risico's van de huidige crisis in Griekenland. Deze zou een wig kunnen drijven in het blok van eurolanden. Griekenland belandde in het eerste kwartaal trouwens weer in recessie.