in , ,

Groen licht voor een verdubbeling van het Junckerplan (Het Europese investeringsfonds)

Het Europese investeringsfonds, beter bekend als het Junckerplan, mag van de EU-ministers van Financiën worden uitgebreid. Het fonds wordt verdubbeld tot 630 miljard euro en met drie jaar verlengd tot 2022.

Minister Jeroen Dijsselbloem zei dinsdag in Brussel dat hij over anderhalf jaar wel een onafhankelijke evaluatie wil zien.

Volgens accountantsbureau EY genereert het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), zoals het initiatief van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker officieel heet, extra investeringen en banen.

Maar volgens Dijsselbloem is dat door de commissie gepresenteerde rapport ,,niet zo serieus”.

Juncker bedacht het plan in 2014 om particuliere investeerders te bewegen geld in grote Europese infrastructuur- en innovatieprojecten te steken. Nu worden daar andere subsectoren aan toegevoegd, zoals landbouw, visserij, bosbouw, bio-economie en e-infrastructuur.

De financiering van het fonds komt voor een relatief klein deel uit de Europese begroting en van de Europese Investerings Bank (EIB). Doordat de risico’s van de projecten worden gegarandeerd, trekken privé-investeerders de portemonnee en ontstaat er een soort hefboomeffect.

Sinds de start in maart 2015 is er met 21 miljard EU-geld ongeveer 150 miljard euro aan investeringen vrijgemaakt, bijna de helft van de 315 miljard die Juncker op het oog had.

Dijsselbloem wil onder andere weten of de EIB als publieke bank private partijen uit de markt duwt.

Volgens de minister zullen de regeringsleiders het nieuwe pakket tijdens de EU-top op 15 december bezegelen.

Lees verder via de Bron: Europa Nu


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Report

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Collectieve bestraffing: Turkije zet 500.000 Koerden uit hun huizen

Vismigratierivier, in Nederland kan het. Hup Holland Hup!