in ,

Handelsoorlog breekt los tussen VS en Europa

Met het alsnog invoeren van importheffingen op staal en aluminium hebben de Verenigde Staten de aanzet gegeven tot een handelsoorlog met . Voorzitter Jean-Claude van de Europese Commisie noemde de heffingen, die vrijdagochtend van kracht worden direct ,,ongerechtvaardigd en onaanvaardbaar”. Ook diverse politici uit EU -lidstaten lieten hun afkeuring horen over de Amerikaanse stap.

Juncker kondigde kort na de bekendmaking van de heffingen door de Amerikaanse handelsminister Wilbur Ross aan dat de EU naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) stapt. Ook slaat Brussel terug met vergelijkbare heffingen. De EU had al eerder aangekondigd Amerikaanse producten als jeans, Harley Davidson-motoren en pindakaas extra te zullen belasten, maar die heffingen mogen volgens WTO-regels pas vanaf 17 juni worden ingevoerd.

Trump voerde in maart al importtarieven in van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. Destijds kreeg een groep landen waaronder de EU, en , waarvoor nu alsnog de heffingen gaan gelden, extra respijt. De EU kreeg later nog een maand uitstel. EU-commissaris Cecilia Malmström heeft in die periode tevergeefs geprobeerd een deal te sluiten met de Amerikanen.

Ross liet bij zijn aankondiging weten dat de nog altijd open staat voor een deal met de EU. Hij zei verder dat de Europese tegenmaatregelen nauwelijks gevolgen zullen hebben voor de Amerikaanse economie. Ook verwachtte hij niet dat de heffingen lang gevolgen zouden hebben op de relaties met de getroffen landen. Volgens Ross ,,komen ze er mettertijd wel overheen”.

De tegenheffingen vertegenwoordigen een kleine 3 miljard euro. De schade van de Amerikaanse maatregelen bedraagt volgens Brussel zo’n 6,4 miljard euro. Volgens ingewijden kan de schade voor richting de 600 miljoen euro gaan.

Lees ook eens verder bij de bron: Europa Nu


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

MH17: Maleisië gelooft JIT en Nederland niet

Geen openheid over doorlichten burgers