in

Handig zo’n EU regelgeving: Google maakt kritische artikelen onvindbaar

maakt nu ook artikelen en columns over bijvoorbeeld dubieuze bankiers onvindbaar. Had het -Hof dat voor ogen?

Het lijkt erop dat Google, ondanks de kritiek op het EU-vonnis, een ruime interpretatie hanteert van wie of wat het recht heeft om vergeten te worden. Zowel BBC als The Guardian melden dat Google al verschillende artikelen onvindbaar heeft gemaakt in de zoekresultaten bij het zoeken op bepaalde namen.

Kritiek onvindbaar

Die personen zijn geen totaal onbekenden, zoals wel de Spanjaard Mario Costeja González die werd achtervolgd door een overheidsmelding in een krant over een veiling die werd georganiseerd vanwege zijn uitstaande schulden 16 jaar geleden.

Deze nu ‘vergeten' artikelen zijn daarentegen kritische artikelen over onder meer de ex-baas van Merill Lynch, die werd ontslagen nadat de zakenbank implodeerde aan het begin van de bankencrisis in 2007.

In eerste instantie leek het erop dat Google bekende personen in principe uitsluit van het vergeetrecht. Het Europees Hof zelf schrijft namelijk expliciet dat het vergeetrecht niet op gaat voor informatie van personen die een rol spelen in het openbare leven, omdat dan het publiek een overwegend belang heeft om toegang tot de betrokken informatie te krijgen.

Google interpreteert dit als volgt: Lees verder via Webwereld.

Photo by senomoto


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Vanaf 2015 moeten bedrijven en gemeenten/burger opnieuw belasting betalen over het verbranden van afval

‘PVDA-er Van der Roest stal meer van daklozen’