In de Haagse achterstandswijken Transvaal en de Schilderswijk zijn salafistische jongerenwerkers actief die IS-propaganda vertonen en jongeren waarschuwen hoe inlichtingendiensten radicalisering herkennen. Hun handelen werd vorig jaar zo gevaarlijk, dat één man op dringend advies van de opsporingsdiensten moest stoppen als jongerenwerker.
Bij opsporingsdiensten kwamen dusdanig verontrustende signalen binnen dat na overleg met de Haagse welzijnsorganisatie Xtra werd gevraagd de man weg te houden bij kwetsbare jongeren. Deze man, van Marokkaanse komaf, zou volgens ingewijden nauwe contacten onderhouden met jihadisten. Hij werd overgeplaatst naar een ouderenloket, maar daarvoor paste de man. Dat blijkt uit mails die deze krant heeft ingezien.
Maar het speelt breder, zo vertellen tien mensen die bij het dossier betrokken zijn, onafhankelijk van elkaar. Zij willen anoniem blijven omdat ze contractueel aan geheimhouding zijn gebonden of omdat ze vrezen voor de veiligheid van betrokkenen.
Zo zouden jongerenwerkers die op kosten van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding zijn getraind in het herkennen en tegengaan van radicalisering, de kinderen om wie het ging hebben gewaarschuwd op welke signalen mensen zouden gaan letten.
,,Ze bespraken hoe jongeren dan konden reageren”, vertelt een getuige. Die zag ook hoe IS-propaganda werd vertoond door een van de medewerkers.
Een manager die intern alarm sloeg over de vermenging van de islam met het jongerenwerk, is vorig jaar juni bedreigd door twee jongeren uit de wijk. Zij hadden interne mails gelezen van Xtra, de grootste Haagse welzijnsorganisatie, over het ontslag van enkele niet-functionerende collega's.
De dreiging was zo ernstig, dat de politie waarschuwde dat de vrouw niet meer naar haar werk kon. Later werd zij tot veler verbazing ontslagen. De Marokkaanse jongerenwerker die volgens vier betrokkenen achter de dreiging zit, mocht juist blijven.